Így csalnak a betelefonálós műsorokkal

2013.12.10. 10:28

Tegnapi, az EZO.TV hiszékeny embereket lehúzó trükkjeiről szóló hírünk után érdekes levelet kaptunk olvasónktól. János egy másik, nagy országos tévécsatorna ezoterikus műsorában dolgozott operátorként. Nézőpontjából meglátjuk, hogyan néz ez ki a másik oldalról – úgy tűnik, az iparágban általános lehet a gyakorlat, hiszen a GVH nagyon hasonló dolgokról számolt be az EZO.TV esetében.

htv ezo tv - 2012 07 15 14 15-14 55

János feladata az volt, hogy fogadja a jósműsorba beérkező hívásokat. Ez otthoni munka volt, laptopján dolgozott, és leginkább Skype-ot, illetve még néhány kliensprogramot használt. Miközben ment a műsor, több operátor kezelte a hívásokat, ők egyébként egymással cseteltek közben, gyakran kibeszélték a betelefonálókat, ötleteket osztottak meg.

A minimum beszélgetési időnek pedig 3 perc felett kellett alakulni kevesebb percért, nem fogadott hívásért fizetéslevonás volt a „jutalom”.

A betelefonálókat ki kellett faggatnia, elkérnie a személyes adataikat, többek között a címet is, ami különösen fontos volt a főnököknek, mivel azt tovább tudták adni marketingcélokra. Az adatok megszerzése után a legtöbb betelefonálót rá kellett beszélnie, hogy mondjon le eredeti céljáról, tehát hogy bekapcsolják a műsorba.

Az országos tévécsatornának bedolgozó cégnek ugyanis voltak szintén otthon, laptoppal ülő, kiszervezett jósai – a legtöbb, súlyos percdíjakat fizető érdeklődőt hozzájuk irányították. Többnyire tehát csak az operátorokkal és egy véletlenszerűen kiválasztott jóssal beszélhettek azok, akiket a műsorba betelefonálásra bujtogattak.

Ez a lehúzássorozat már Jánosnak is sok volt, főleg azért, mert elsősorban idős embereket vertek át a cégnél.

Emlékszem egy nénire, aki a kórházból telefonált be az egészsége felől érdeklődni. Míg várt, elmondta, hogy „pénzenergiát” is szeretne kérni, mivel 65 ezer volt legutóbbi telefonszámlája, és ezt abból szeretné kifizetni, amit majd a műsor után kap az “égiektől”, a szerencsetalizmántól... Bontottam a vonalat, mert megsajnáltam, de már akkor is bőven 5 percen felül jártunk, ami ugye az jóindulattal is 1500 forint.

Persze fura is lett volna, ha a cég, aminek dolgozott, egy átlátható, normálisan működő vállalkozás lett volna. Mint János írta, a szerződésében egy Seychelle-szigeteki cég volt megjelölve, fizetését viszont egy német cég utalta euróban, főnökei pedig Szerbiában voltak.

Látott már ilyet?

Dolgozott betelefonálós műsornak? Telefonált be tévéműsorba, ahol átverték? Várjuk levelét a tema(kukac)index.inda.hu-ra, "betelefonálás" subjecttel!