Már a NAV se bírja drónok nélkül

2013.12.10. 12:50

Az Amazon és a Deutsche Post AG után úgy tűnik, a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) sem marad ki az egyre nagyobb méreteket öltő dróndiliből: a Napi.hu cikke szerint az adóhatóság EU-s támogatásból tervez drónokat venni, amit a csempészek elleni harcban, illetve a bűnüldözés területén megfigyelésekre kívánnak használni.

Az Hercule-II. uniós program a közös költségvetésből a tagállamoknak összesen csaknem száz millió eurós támogatást nyújthatott a most befejeződő költségvetési ciklusban, amit általában a Bizottság és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) közötti együttműködés megerősítése fordítottak. Az együttműködés egyik kiemelt célja a cigarettacsempészet és a -hamisítás visszaszorítása, és ezen a ponton találkoztak az uniós célok a NAV terveivel.

Az eszközök szállításának időpontja, illetve maga a szállító cég még nem ismeretes, illetve az sem, hogy hol fogják a drónokat bevetni, bár a Napi.hu szerint nem nehéz kitalálni, hogy a robotrepülőket a csempészettől leginkább sújtott ukrán, román és déli határszakaszokon fogják felhasználni.

A magyar honvédség egyébként célrepülőként légvédelmi lövészeteken, illetve félderítési célokra használ hazai fejlesztésű és gyártású drónokat - a Napi.hu szerint ez utóbbiak akár szóba is kerülhetnek a majdan kiírandó közbeszerzésen.