Bankszámlákat mondanak fel a Citinél

2013.12.13. 13:51

A Citibank számos lakossági ügyfele bankszámláját mondja fel, és ajánl helyette egy nem éppen olcsót – tudtuk meg olvasóinktól.

A felmondott számlák között többféle típus is van. Ezek helyett az új nullaforintos számlára térhetnek át a Citi ügyfelei, amelyben ugyan több dolog (a készpénzfelvétel, az online utalás és a kártyás vásárlás) valóban ingyenes, ám a számlavezetési díj havonta egy híján 4000 forint. Kivéve kétmilliós egyenleg felett, ilyen vastag bankszámlája azonban kevés ügyfélnek van.

A banknál arra a kérdésünkre nem válaszoltak, hogy hány ügyfél számláját mondták fel, és arra sem, hogy milyen számlákat. A válaszként elküldött közlemény szerint a felmondott számlák "általában hosszabb ideje alvó számlák, vagy csak minimális aktivitás történik rajtuk", és a Citi a szokásos üzleti felülvizsgálata eredményeként hozta meg a döntést a megszüntetésekről.

Bár lehet, hogy "általában" valóban alvó számlákat számoltak fel, egyik olvasónk szerint azonban az ő most megszüntetett Shell-Citibank gold hitelkártyáján havi többszázezres forgalom volt. Állítása szerint a Citi nem is indokolta neki, hogy miért mondta fel a kártyáját.

Egy másik olvasónk lakossági bankszámláját szüntették meg, amelyre szintén havi kétszázezer forint érkezett.

Egy, az Indexnek nyilatkozó iparági szakértő szerint a normális banki üzletmenet része, a bankok felülvizsgálják és esetenként megszüntetik termékeiket – több száz számlatípus szűnt meg az utóbbi években. De általában csak az értékesítést szüntetik meg, az ritkább, hogy a futó számlaszerződéseket számoljanak fel.

Úgy értesültünk, hogy a tranzakciós illeték emelése, illetve az ingyenes készpénzfelvétel februári bevezetése miatt több banknál is változtatásokra készülnek. A kormány lépései miatt ugyanis egy jelentős szegmens van a bankok ügyfelei között, akiken hónapról hónapra pénzt vesztenek a pénzintézetek.

A bankok között erős a verseny, ezért nem kell aggódni: a változások miatt kedvezőtlenebb helyzetbe kerülő ügyfelek továbbra is válogathatnak kedvezményes számlák között – mondta az Indexnek Gergely Péter, a Bankráció.hu szakértője.