Elfogadták az amerikai költségvetési alkut

2013.12.13. 07:48

Az amerikai képviselőház csütörtökön 332-94 arányban jóváhagyta az Egyesült Államok költségvetéséről két évre megkötött kétpárti kompromisszumot. A kedden született megállapodás az elkövetkező két év folyamán 63 milliárd dollárral csökkenti az automatikus költségvetési megszorítások tételeit, és jövőre 1012 milliárd dolláros kiadáshatárt szab meg. Egyúttal 22,5 milliárd dollárral csökkenti az államháztartási hiányt.

A szenátus várhatóan a jövő héten szavaz a javaslatról, amelynek jóváhagyása akkor válik véglegessé, ha - a kongresszusi folyamatot követően - Barack Obama elnök is aláírja. Ha ez sikerül, akkor csaknem két évre elhárul a szövetségi kormányzat olyan részleges leállásának veszélye, mint amilyen októberben 16 napon át tartotta bénultságban a kevésbé fontos közintézményeket.

A szerény léptékű kompromisszum háromévi kongresszusi háborúskodásnak vet véget a költségvetés ügyében, amely kétszer is a technikai csőd szélére sodorta az Egyesült Államokat.

A szavazás eredménye fontos győzelem a képviselőház mérsékelt republikánus elnöke, John Boehner számára, aki a kétpárti alku megkötése nyomán a Tea Party ultrakonzervatív mozgalomhoz közel álló honatyák és kongresszuson kívüli csoportok bírálatának kereszttüzébe került. Boehner frakciójának többsége, 232 republikánus képviselő a megállapodás mellett voksolt.

A kompromisszum nyomán elemzők nem tartják kizártnak, hogy a két párt meg tud majd állapodni az adósságplafon újabb, ezúttal 2014 első negyedévében esedékes emeléséről is.