MNB: Gyanús a Fortress nevű álbrókercég

2013.12.13. 15:16

A Magyar Nemzeti Bank piacfelügyeleti eljárást indított a Fortress Befektetési és Pénzügyi Kft. és Sz.-F. Zsolt budapesti lakossal szemben befektetési szolgáltatási tevékenység, illetve kiegészítő szolgáltatás engedély nélkül történő végzésének gyanúja miatt.

A Kft.-nél és egy magánszemélynél számlákat és eszközöket is zároltak, befektetővédelmi okokból. Az MNB közleményéből kiderül: nyomozó hatóságokkal is együttműködnek, és figyelmeztetést is kitettek a felügyelet honlapjára.

Nevetséges hazugságok

A Fortressről hosszú ideje beszélnek internetes fórumokon. Néhány gyanús jel a céggel kapcsolatban:

  • Az interneten is megtalálható nevetséges befektetői tájékoztató.
  • A honlap, ahol nem adnak meg elérhetőséget.
  • A cég neve és logója, amelyeket két, egyenként valóban tőkeerős amerikai cégtől loptak, majd gyúrtak össze.
  • A Fortress ügynökei rendszeresen azt hazudták – amint a fent linkelt prezentációból is látszik –, hogy valamelyik amerikai Fortress budapesti fióktelepeként működnek. Pedig ilyen nem létezik.
  • Valójában BC Körmend néven indult a cég (az adatbázis szerint hivatalos emailcíme: info@bckormend.hu), félmilliós alaptőkével.
  • Már több honlapról is fenyegetésekkel szedettek le negatív megjelenéseket.

Sportban is aktívak

A Fortress sport terültetén aktív szponzornak mutakozik, jelenleg is a cég nevét viseli a Jászberény NB I.-es kosárlabdacsapata, és az NB III.-ban játszó futballklub is, a Felsőtárkány, amely nemrég arról lett ismert, hogy Détári Lajost szerezte meg edzőjének.

Szintén a cég támogatja Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakost, és pár hete a Magyar Kajak-kenu Szövetséggel is szerződést kötött, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségét már három éve támogatja. A Fortress nevet korábban a körmendi kosárlabdaklub is viselte közel három évig, de a nem megfelelő feltételekre hivatkozva a cég kiszállt a menedzsmentből.