Az e-cigi marad, az ízesített megy

2013.12.18. 15:44

Az e-cigarettára vonatkozó első szabályozásról döntöttek az Európai Parlament (EP) diplomatái, írja a Guardian. Habár az egyes országok kormányai szerették volna, hogy az egészségügyi termékekre vonatkozó szigorú szabályozás alá essenek az e-cigik is, úgy tűnik, az EU végül az egyszerű fogyasztói termékek közé sorolja azok többségét. Igaz, az Európai Bizottság ezt később felülírhatja, és akár be is tilthatja az e-cigit, ha legalább három ország aggályosnak találja egészségügyi hatását.

Az EP a dohánytermékek dobozán szereplő figyelmeztetésekről is döntött. 2016-tól ezek a grafikai elemek még nagyobbak lesznek, a doboz elejének és hátuljának is a 65 százalékát fedik majd le. Az ízesített, például a vaníliás vagy gyümölcsös cigarettát teljesen betiltják, mentolos cigiket pedig 2020-tól nem kapunk majd.

Az új, most megfogalmazott szabályokra nagy valószínűséggel az EU-s miniszterek is rábólintanak majd. Tonio Borg egészségügyi biztos a lépésektől azt várja, hogy a fogyasztók még tudatosabb döntéseket hozzanak, ha az egészségükről van szó. Az ízesített dohánytermékek betiltásával pedig főleg a fiatalokat akarják megvédeni, akiket ezek a termékek kifejezetten vonzanak, mondta.

Magyarországon július óta bűnözőnek számít, aki engedély nélkül e-cigit árul. A döntéshez az Index információi szerint a dohánylobbinak is köze lehet, hiszen a készülék hatásaival kapcsolatban nincs egységes tudományos álláspont.