2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Varga már 2015-re ígéri a 9 százalékos szja-t

2013.12.18. 14:36 Módosítva: 2013.12.18. 14:36

A korábbiaknál jóval reálisabban terveztük meg a növekedési pályát – nyilatkozta a Figyelő karácsonyi számában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki elismerte, hogy az idei számokban benne vannak az állami beruházások, az uniós források gyorsabb ütemű felhasználásai.

Miből lesz 500 milliárd? Növekedésből!

A kormány nem számít az állampapír-hozamszintek nagyobb változására az amerikai Fed politikájának módosulása esetén sem. A legnagyobb államkötvény-vásárló, a Templeton elégedett a jelenlegi hozamokkal – állítja a miniszter, aki szerint a piac másképp látja a magyar papírok vonzerejét, mint ami a hitelminősítők megítéléséből következne. Ugyanakkor nem akarja jobban elmérgesíteni a viszonyt ezekkel az intézményekkel. Túl sok energiát sem akarnak viszont fektetni a győzködésükbe.

Az egykulcsos adó kilenc százalékra csökkentése 500 milliárd forintot venne ki a költségvetésből, az újabb lépés jövő ősszel, a 2015-ös adócsomag tárgyalásakor kerülhet napirendre. Arra a kérdésre, hogy mivel lehet pótolni az adócsökkentést, a miniszter a gyorsuló gazdasági növekedésből származó többletjövedelmeket nevezte meg lehetséges forrásként.

Lehetséges ez?

Nem annyira. Ha a kormány tényleg pusztán növekedésből szeretné pótolni a kieső 500 milliárdot, akkor a most tervezett GDP-növekedésen felül kellene még 3 százalékkal növekedni jövőre. Nem túl esélyes, különösen a beruházási ráta fényében.

Nem tudja, jön-e új nagyberuházó

A beruházásokról úgy vélekedett, hogy új befektetések bizonyosan érkeznek a kis- és középvállalati szektorba, de hogy új nagyberuházó érkezik-e, azt nem tudta megítélni. A Dunaferr tervezett, majd lemondott visszavásárlásáról, illetve általában az állami cégvásárlásokról azt mondta, hogy a magyar kormány nem az 1947-es kommunista kormány, amelyik ha valamilyen céget vagy ágazatot államosítani akart, akkor azt minden áron keresztülvitte.

Szóba került a NAV-botrány kirobbantója, Horváth András is, akinek nem kínálna munkát a tárcánál. Mint mondta: „Ha azt a minőséget tudja produkálni, amit a tájékoztatóin előadott, akkor nincs, az NGM-ben jobb képességű kollégák dolgoznak.”