Kifulladt az államadósság elleni harc

2013.12.23. 11:50

Egyre kevesebb pénz érkezik abba az alapba, amit két éve civilek indítottak az államadósság elleni harc jegyében, írja Blikk.hu. A portál szerint idén alig 20 millió forint gyűlt össze az Összefogás az Államadósság Ellen Alapban, ami a 22 000 milliárdos tartozás egymilliomod részét sem fedezi.

Az alapot a Nemzetgazdasági Minisztérium hozta létre civil kezdeményezésre, az első felájánlást Rédly Elemér győri plébános tette. "A bő két és fél év alatt 285 millió forint érkezett, s ebből az idei rész már csak alig 20 millió" – mondta a Blikknek az alap elnöke, Hor­váth Tihamér. Az alap gondozói korábban százmilliárdos bevételt vártak.

Bár kormánytagok korábban előszeretettel adakoztak az alapba, idénre úgy látszik elapadt a lelkesedés: a Blikk szerint a kormány tagjai idén már egy fillért sem adtak, egyedül az időközben jegybankelnökké avanzsált Matolcsy György küldi kitartóan az adományait, ő eddig összesen 2-3 milliót fizethetett be. Korábban a legtöbbet, mintegy 5 milliót Surján László európai uniós fideszes képviselő adta, míg Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő 2 milliót, Schmitt Pál volt államfő úgy 1,1 milliót, s Navracsics Tibor igazságügy-miniszter is 700-800 ezret küldött.