Valami fura történt az euróval

2013.12.27. 13:57

Több mint kétéves csúcsra ugrott az euró a dollárral szemben pénteken, szinte hír nélkül, a török líra viszont rekordmélységbe zuhant. A forint téli álmát alussza.

Miért erősödött hirtelen ekkorát az euró?

Az euróval 1,3893 dolláron kereskedtek, amire legutóbb 2011 október végén volt példa – ehhez képest reggel még 1,37 alatt volt a devizapár. Ilyen hatalmas erősödés ilyen rövid idő alatt, szinte hír nélkül nagyon ritka.

euródollár
Fotó: xe.com

A dollárgyengülés összefügghet azzal, hogy a tízéves amerikai államkötvényhozam újra elérte a 3 százalékot, miután karácsony előtt úgy döntött a Federal Reserve, hogy csökkenti eszközvásárlási programját. A Bloomberg szerint pedig az euró mellett szólhat, hogy Jens Weidman német EKB-kormányzó egy interjúban arról beszélt, hogy lassan ideje lenne kamatot emelnie az európai jegybanknak.

Az év végi szabadságok idején egyébként alacsonyabb a forgalom a devizapiacokon is, ezért ilyenkor egy-egy nagyobb tranzakció sokkal jelentősebben befolyásolhatja az árfolyamokat. Sok portfóliómenedzser most zárhatja a nyitott dollárpozíciót. Az euró egyébként 2012 nyara óta erősödő trendben van a dollárral szemben.

A forint alszik, bajban a törökök

A forint elhanyagolható mértékben gyengült pénteken, a kora reggeli 296,96 forintos eurójegyzésről kora délután 297,21 forintig.

A török líra viszont három és fél százalékot veszített árfolyamából az euróval szemben, és új abszolút mélypontra zuhant. A kormány felét lemondásra kényszerítő korrupciós ügy kirobbanása óta 2,82-ről 3,01-re gyengült a török fizetőeszköz euróárfolyama. Piaci vélemények szerint a törökországi politikai stabilitás eddig a fő érv volt az ország mellett, most viszont sokan alapvetően kérdőjelezik meg, hogy Erdogan miniszterelnök uralja-e a helyzetet.