Varga kabinetfőnöke lesz a kaszinók ura

2013.12.31. 18:59

Háromtagú döntés-előkészítő bizottság véleményezi majd a játékkaszinók üzemeltetésére érkező ajánlatokat Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden megjelent utasítása értelmében. A testületnek konzultációs joggal más személy is tagja lehet a bizottság elnökének döntése alapján.

A bizottság, aminek vezetője az NGM kabinetfőnöke lesz – ő jelenleg Rákossy Balázs –, az ajánlat elbírálásához és a koncessziós szerződés megkötéséhez is véleményt készít. A testület másik két tagja az NGM adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára, valamint a jogi és koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkár, előbbi Pankucsi Zoltán, utóbbi Jármai Péter.

Az utasítás szerint a szerződések előkészítéséhez és az ajánlatok elbírálásához kapcsolódó előzetes jogi tevékenységet – köztük a közigazgatási szervek megkeresését – az adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkárság adó- és vámigazgatási főosztálya végzi, írja az MTI.

A bizottsági vélemény készítése során elsősorban az vizsgálják, hogy a szerencsejáték-szervező, valamint annak többségi tulajdonosa

  • átlátható szervezet-e,
  • valamennyi közteherre vonatkozó bevallási és fizetési kötelezettségének eleget tett-e,
  • egyszer sem esett harminc napot meghaladó késedelembe,
  • egyik bankszámláján sem volt azonnali beszedési megbízás az adóhatóság részéről,
  • működése során nem indult ellene végrehajtási eljárás, illetve a működése során, azzal összefüggésben, történt-e olyan jogsértés, amely miatt esetenként ötmillió forint összeget meghaladó bírsággal sújtották volna.

A bizottság ellenőrzi, hogy a szerencsejáték-szervező legalább 10 éven keresztül folytatott-e szerencsejáték szervezésére irányuló tevékenységet Magyarországon, és vállalta-e, hogy egységenként a mindenkori központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott koncessziós díj összege legalább kétszeresének megfelelő összegű éves koncessziós díjat fizet.

Az utasítás 2014. január 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépés napján folyamatban levő eljárásokra is alkalmazni kell.

Az Országgyűlés december 10-én tizenegy játékkaszinó és bennük összesen 3300 nyerőgép működését engedélyezte. A törvény szerint ötszázezer lakosonként legfeljebb egy játékkaszinót lehet üzemeltetni, azzal a megkötéssel, hogy a fővárosban és Pest megyében összesen maximum ötöt, a Dunántúlon és a keleti országrészben pedig hármat-hármat. A kaszinókban egyenként legfeljebb háromszáz pénznyerő automata működhet.

A parlament 2012 októberben törvényben tiltotta meg a játéktermek és az elektronikus kaszinók üzemeltetését, pénznyerő gépek azóta csak játékkaszinókban működtethetők, a korábban kiadott engedélyek hatályukat vesztették.

Egy másik jogszabály szerint a nemzetgazdasági miniszter kiemelt díj ellenében pályázati eljárás nélkül is koncessziósszerződést köthet legfeljebb öt játékkaszinó üzemeltetésére a megbízhatónak minősített szerencsejáték-szervezőkkel. A módosítás alapján a szerencsejáték-szervezők levonhatják játékadójukból a koncessziós díj összegét.