Újranyitja a kormány a recski bányát

2014.01.15. 15:06
A recski bányatelkek újrahasznosításának lehetőségét vizsgálja a kormány, nyáron már meg is lesz az előterjesztés.

Felmérik a recski bányatelkek újrahasznosításának lehetőségét, és júliusig elkészül az erről szóló kormányelőterjesztés is – tájékoztatta a Heves Megyei Kormányhivatal szerdán az MTI-t.

A kormány a múlt év végén hozott határozatot a recski „rézérc”, valamint „nemes- és színesfémérc” védnevű bányatelkek újrahasznosíthatóságának vizsgálatáról. A nemzeti fejlesztési miniszternek április 30-ig kell elkészítenie a megvalósíthatósági tanulmányt. Ez alapján várhatóan június 30-áig készül majd el az a kormányelőterjesztés.

A Heves megyei Recsken 1852-ben kezdődtek meg a kutató és bányászati munkák, miután a közelben egy felszíni kutatás során termésréz került elő. Különböző gazdasági problémák miatt a recski bányászat korán hanyatlani kezdett. 1900-tól némi fellendülés volt tapasztalható, miután aranyban gazdag pirites érctesteket fedeztek fel. Az 1970-es években mintegy 1300 ember dolgozott a recski bányában.

A bányát 2000-ben elárasztásos technológiával ideiglenesen lezárták, újraindítására több privatizációs kísérlet is kudarcba fulladt. Az újranyitásra irányuló érdemi lépések azóta nem történtek.