Így okkupáld a közgondolkodást

2014.01.17. 17:37

A davos-i Világgazdasági Fórumon a világ gazdasági nagykutyái azért jönnek össze minden évben, hogy megbeszéljék, mik a világgazdasággal kapcsolatosan aktuálisan felmerülő legnagyobb kockázatok és veszélyek.

Az  USA-ból induló - időközben globálissá váló - Occupy Wall Street nevű társadalmi mozgalom többek között azért jött létre a 2008-as válság után, mert azt gondolták, a nagykutyáknak túl nagy hatalma lett, és egy szűk réteg gazdagodik, miközben az egyenlőtlenségek olyan szintre nőttek, ami már az amerikai álom alapját jelentő esélyegyenlőséget is komolyan érinti. A mozgalmárokat ugyan lehet szeretni és utálni is, de a Business Insider cikke szerint viszont az biztos, hogy nem hiába tépték a szájukat.

A fórum minden évben összegyűjti, hogy mik az éppen aktuális veszélyforrások: ebből az derül ki, hogy a gazdasági vezetők szerint már 3 éve a gazdasági egyenlőtlenségek jelentik a legnagyobb problémát, miközben 2011 előtt a vagyoneloszlás kérdése fel se merült, leginkább olyasmiktől féltek, mint a globális felmelegedés, a járványok, vagy a kínai gazdaság lassulása. Idén ráadásul a képzetlen, szegény embereket sokkal jobban sújtó munkanélküliség is felkerült klímaváltozás, a cybertámadások és a extrém időjárási jelenségek mellé.