Nem mondott le az állam a Dunaferr-ről

2014.01.17. 07:40

A kormány még mindig nem adta fel azt a tervét, hogy megvásárolja az ISD Dunaferr Zrt.-t – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke egy csütörtöki, dunaújvárosi sajtóeseményen, írja az MTI.

Dorkota Lajos elmondta, hogy a tárgyalások folytatódni fognak a tulajdonos és a magyar állam között. Hozzátette: az ISD Dunaferr Zrt. fő tulajdonosa, az orosz állami Vnyesekonombank vezetője február elején érkezik Magyarországra.

Megjegyezte, hogy a menedzsment eddig mereven elzárkózott a cég eladásától, azonban a tulajdonos másként is dönthet. Dorkota Lajos elmondta, hogy a cég helyzete szóba került Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi moszkvai tárgyalásain is.

A cégvezetés júniusban jelentette be, hogy jelentős leépítésre készül. Akkor azt mondták, akár a fehérgalléros dolgozók 30-40 százalékától is megválhatnak. A cégcsoportnál összesen több mint 7500 ember dolgozik (ebből a Dunaferr 5200 embert foglalkoztat), és a leépítés várhatóan a termelési részt kevésbé fogja érinteni.

Ezután a kormány az elbocsátások leállítását kérte, és tárgyalásokat kezdeményezett a visszavásárlásról, de a cég tulajdonosai jelezték, nem kívánják eladni a céget, a leépítésre pedig szükségük van a gazdaságos működéshez.