Eltűnt 120 millió doboz cigi Magyarországon

2014.01.19. 12:16

Csaknem 2,7 milliárd szállal fogyott kevesebb cigaretta a legális piacon a vágottdohány-forgalom csökkenése mellett, miközben a szivar- és szivarkaeladások számottevően nőttek – derült ki a NAV friss jövedéki statisztikáiból, írja a Napi.hu.

Az év első 11 hónapjában 11,3 milliárd szál cigaretta fogyott a legális piacon, ami közel a negyedével kevesebb az egy évvel korábbinál. Ez azt jelenti, hogy egyik évről a másikra eltűnt az adózott forgalomból közel 2,7 milliárd szál, azaz 141,8 millió doboz cigaretta. A feketepiaci becslések csak ennek töredékére adnak magyarázatot.

Mindeközben a korábban a cigarettapiac rovására növekvő vágott dohány forgalma szintén apadt, éves szinten 8 százalékkal 4,8 ezer tonnára. A szivar és szivarkaeladások viszont tempósan nőttek, a január-novemberi 467 millió darab közel 25 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A NAV elismeri, hogy nőtt az illegális dohánypiac aránya, de szerintük nem igaz a GfK piackutató azon állítása, amely szerint megduplázódott volna a feketepiacon vevőre talált mennyiség. A GfK és a KPMG adatai alapján tavaly illegális forrásokból 1,080 milliárd szálat füstölhettek el a dohányosok a 2012-es 650 millió után. Ha ezt a becslést vesszük alapul, akkor az illegálisan forgalomba hozott cigaretták piacának növekedése csupán 22,6 millió doboznyi mennyiség eltűnését magyarázza.

Ezek után kérdés, hogy fennmaradó közel 120 millió "eltűnt" dobozból mennyit magyarázhat az illegális dohányból házilag készített cigaretták térnyerése, és mennyit az áremeléssel is megtámogatott valós fogyasztáscsökkenés.