Gates: 2035-re nem lesznek szegény országok

2014.01.21. 18:06

2035-re nem lesznek szegény országok, és a gyermekhalandóság ugyanarra a szintre fog csökkenni, mint amekkorára az 1980-as években az USA-ban és az Egyesült Királyságban esett, írja Bill Gates és Melinda Gates az általuk alapított Gates Alapítvány éves levelében az Independent szerint.

Az alapítvány célja, hogy az üzletember 67 millárd dolláros vagyonából jótékonysági projekteket valósítson meg. Az elmúlt öt év mindegyikében kiadtak egy hasonló levelet, ezekben a szegénység csökkentésével és hasonló jótékony célokkal kapcsolatos fejleményeket elemezték. Idén három elterjedt, szegénységgel kapcsolatos tévhitet akartak eloszlatni.

A szegény országok nincsenek örök szegénységre ítélve

Elég optimista vagyok ahhoz, hogy jóslatokba bocsátkozzam: szerintem 2035-re szinte alig lesznek szegény országok a világon. Majdnem minden ország abban a kategóriában lesz, amit manapság alsó közepes jövedelmű országok csoportjának hívunk.

– mondta Gates az első tévhitről. Az üzletember szerint ugyan a politika megakadályozhatja a szegénységből való kitörést – mint például Észak-Koreában –, de mindenki más számára ott vannak a jó példák, amelyekből csak tanulni kell.

A nemzetközi segélyezés nem az ablakon kidobott pénz

Gates szerint az a felfogás, amely szerint a segélyezés csak pazarlás lenne, csupán kifogás a politikusok számára. 

A segély fantasztikus befektetés, valójában még több pénzt kellene ilyen célra költeni. Életeket ment és könnyít meg, és lehetőséget teremt a hosszú távú gazdasági fejlődésre.

– írta a milliárdos.

Nem a gyerekek megmentése miatt népesedünk túl

Melinda Gates szerint az a fajta gondolkodás, amely szerint a gyerekéletek megóvása miatt népesedik túl a bolygó, "sok problémát okozott a világnak".

Ha kevesbé kell arra számítani, hogy a gyerekek meghalnak, a szülők kisebb családokat terveznek majd. Az életek megmentése nem vezet túlnépesedéshez, valójában pont ezzel ellentétes hatása van. Olyan társadalmak létrehozása, amelyekben az emberek nem betegek és szegények, és hozzájutnak a fogamzásgátló szerekhez, az egyetlen út egy fenntartható világ felé.

– mondta Gates. A házaspár szerint mindannyian hozzájárulhatunk egy olyan világ létrejöttéhez, ahol a szegénység nem a szabály, hanem a kivétel a szabály alól; és ahol minden gyerek ugyanolyan eséllyel indul attól függetlenül, hogy hol született.