3 százalékos növekedés is lehet idén

2014.01.23. 07:50

A magyar gazdaság aktivitási adatai és előremutató jelzőszámai alapján 3 százalékos magyar GDP-növekedés sem kizárt az idén, a fellendülés gyorsulásával egy időben zajló pénzpolitikai enyhítés azonban jövőre az infláció megugrásának kockázatával járhat – vélekedtek szerdai előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők, írja az MTI. Ezt az álláspontot az Index kérdésére brit tudósok is megerősítették.

Ezek a jóslatok érkeztek a ködös Albionból:

Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank: 1,7

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) e héten Londonban ismertetett idei első átfogó térségi jelentésében szintén javította magyar GDP-növekedési prognózisát: 1,7 százalékra a korábban várt 1,2 százalékról.

Bank of America-Merrill Lynch: 2,6

A bankcsoport londoni elemzőrészlegének közgazdászai a minap közölték, hogy a legutóbbi aktivitási és üzleti bizalmi adatok alapján fenntartják a 2,6 százalékos idei magyarországi GDP-növekedést valószínűsítő előrejelzésüket.

Morgan Stanley: 2,2

A bankcsoport elemzői 2014-re 2,2 százalékos GDP-bővülést jósolnak a magyar gazdaságban. A Morgan Stanley londoni elemzőinek jelenleg érvényes előrejelzése az, hogy a gazdasági növekedés és az infláció várható egyidejű gyorsulása miatt a magyar jegybank 2014 vége felé kamatemeléseket hajt végre.

JP Morgan: 2,3

A globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni szakelemzői a várakozásokat meghaladó tavalyi első háromnegyedévi lendület nyomán az általuk addig várt 2,0 százalékról 2,3 százalékra emelték az idei magyar GDP-növekedésre adott becslésüket.  A JP Morgan szakértői ugyanakkor lefelé módosított idei magyarországi inflációs előrejelzésük alapján 2015 közepére tolták ki az MNB első kamatemelésének időpontját valószínűsítő prognózisukat.

PNB Paribas: 2,5-3

Az elemzőház most már 2,5-3 százalék közötti GDP-növekedést vár Magyarországon 2014 egészében az általa eddig érvényben tartott, 2,2 százalékos idei növekedést valószínűsítő prognózis helyett. Ez messze a legoptimistább növekedési előrejelzés a City elemzői közösségében. A BNP Paribas közgazdászai szerdán azzal indokolták a konszenzust jóval meghaladó magyar GDP-növekedési várakozásukat, hogy jóllehet a külső kereslet erősödése a tavalyi második félévben egyértelműen fontos tényezője volt a magyar gazdaság kilábalásának, a gyors javulás fő oka azonban most már a belső kereslet - a beruházások és a fogyasztási kiadások egyaránt.

A ház szerint az elsődleges hajtóerő a magyar kormány és a jegybank "rendkívül növekedéspárti" politikája. Miután az Európai Unió feloldotta a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárást, a kormány visszanyerte a beruházások fellendítéséhez égetően szükséges költségvetési mozgásteret, tekintettel arra, hogy e beruházások zömét az EU strukturális alapjaiból finanszírozzák.

Mindemellett az MNB növekedési hitelprogramjának is "tisztes kereslete" van, és a gazdaságba juttatott olcsó hitelek a jelek szerint nagyon gyorsan megjelennek a beruházási aktivitásban - vélekedtek a BNP Paribas elemzői.

A szakértők szerint ugyanakkor az MNB enyhítési ciklusa a rezsicsökkentés teremtette alacsony infláció közepette is el van túlózva. A BNP Paribas elemzői mindezek alapján azt közölték szerdán, hogy mikor a rezsicsökkentésnek már nem fogja nagyon erősen visszafogni az inflációt, "növekvő és nem jelentéktelen" kockázatát látják az pénzromlás meredek megugrásának 2015-ben.

A ház szerint ennek figyelembevételével az MNB-nek akár 2015 elejétől ismét szigorítania kell monetáris politikáját annak megakadályozása végett, hogy az infláció jelentősen túlfusson a 3 százalékos célszinten. Ezt más nagy londoni házak is jósolják, bár a pénzpolitikai szigorítás kezdetének várható időpontjáról eltérnek a vélemények.