Érettségivel lett állami vezérigazgató

2014.01.23. 16:57
Veress Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park kormányváltáskor ügyintézőből vezérigazgatóvá előléptetett vezetője az alapdiplomáját egy államilag el nem ismert szervezettől, a Miskolci Bölcsész Egyesülettől kapta. Így hiába szerzett utána egy „szakmérnöki szakosított” oklevelet a Veszprémi Egyetemen, az érvénytelen. A VM érvelése minderre rátesz egy lapáttal, ugyanis szerintük ők támadhatatlanok, hiszen így már ügyintézőnek sem vehették volna fel a szép karriert befutó Veresst.

A környezetvédelmi főfelügyelőség főigazgatója után újabb, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) által kinevezett vezetőről derült ki, hogy nincsenek rendben az iskolai papírjai. Az Aggteleki Nemzeti Park vezérigazgatója ugyanis úgy szerzett „szakmérnöki szakosított” oklevelet a Pannon Egyetem Georgikon Karán 2002-ben, hogy az alapdiplomáját egy államilag el nem ismert egyetemen, a Miskolci Bölcsész Egyesületnél (MBE) szerezte, derítette ki a Blikk.

A fideszesek szerethetik az intézményt, Salgótarján áldoktor alpolgármestere is a Miskolci Bölcsész Egyesületnél szerzett diplomát. Igaz, ő feljebb lépett és doktorit is csinált az intézményben.  

Veress ügye a lap által megkérdezett egyetemi tanár szakértő szerint szabálytalan, így a diploma érvénytelen. Veress Balázs 2010-es kinevezésekor ezzel a VM-nek tisztában kellett lennie, mivel az igazgatói poszt feltétele a szakirányú felsőfokú végzettség. Veressnek viszont hivatalosan csak érettségije van, a tanfolyamai dacára.

„Végig azzal hitegettek minket Miskolcon, hogy akkreditálnak bennünket, de ez nem történt meg. 1999-ben átjelentkeztem a Veszprémi Egyetem keszthelyi Georgikon karára, ahol két-három különbözeti vizsgát kellett tennem, és főiskolai alapdiplomának elfogadták az oklevelemet. Ezután elvégeztem a négy szemesztert, és megkaptam a diplomát" – mondta a Blikknek Veress Balázs.

Ügyintézőből vezérigazgató lett a kormányváltáskor

Veress Balázst 2003-ban nevezték ki az Észak-magyarországi Környezetvédelmi Felügyelőségre (ÉMKF) ügyintézőnek. 2010-ben ezen jogviszonya keretén belül, áthelyezéssel, kinevezésének módosításával lett az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

A VM szerint a kinevezés előkészítésekor a minisztérium részéről fel sem merülhetett, hogy nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel, ugyanis az ÉMKF-nél történt ügyintézői kinevezésekor a vonatkozó jogszabályok szerint I-es besorolású ügyintézői kinevezést csak felsőfokú végzettséggel rendelkező kaphatott, írja az állami hírügynökségünk.

Már ügyintéző se lehetett volna, szóval mi jól csináltuk

A VM azt mondja, hogy ők automatikusan azt hitték, hogy ha ügyintézőnek jó volt, akkor vezérigazgató is lehet, az ügyintézői kinevezéskor a diplomáit a felügyelőség valószínűleg megvizsgálta.

A Veress Balázs által bemutatott, végzettséget igazoló dokumentumok szerint további egyetemi szintű okleveles végzettséget is szerzett, amelynek alapja a a Miskolci Bölcsész Egyesület által kiállított oklevele volt, amit az egyetem által kiállított „egyetemi szakosító oklevél” is tartalmaz. Fel sem merülhetett tehát a felsőfokú végzettség hiánya, védekezett a VM.