Az atomenergia veszélyeiről is beszélni kell

2014.01.23. 11:27

„Vizsgáljuk a paksi atomerőmű 2-es blokkjának üzemidő-hosszabbítását és az erőmű lehetséges bővítését” – sorolta az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) idei legfontosabb feladatait Fichtinger Gyula, a hivatal főigazgatója a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Nem automatikus a hosszabbítás

A paksi atomerőmű 2-es blokkjának üzemeltetési ideje 2014. december 31-én lejár, az OAH megindította az engedélyezési eljárást, év végéig döntenek az üzemidő 20 éves meghosszabbításáról.

Fichtinger szerint önmagában az, hogy az 1-es blokk már megkapta az engedélyt az üzemidő-hosszabbításra, nem jelenti azt, hogy a 2-es blokk is automatikusan megkaphatja. Bizonyítani kell, hogy a blokkban van még 20 év tartalék.

A főigazgató kérdésre elmondta: nem kellett kikérni az OAH szakvéleményét ahhoz, hogy a kormány megállapodjon az oroszokkal, de arról sem kérdezték a hivatalt, hogy legyen-e bővítés. A döntés az erőmű típusáról politikai.

„A hivatalnak nem feladata, hogy ezeket a döntéseket befolyásolja, irányítsa. Az OAH feladata, hogy a döntés után megvizsgálja, hogyan lehet a megvásárolt típust beilleszteni a hazai rendszerbe” – mondta Fichtinger Gyula.

Nem állítottak fel sorrendet

Szerinte egyébként bármelyik alaptípust is választottuk volna, mindegyiket át kellett volna kicsit alakítani a magyar rendszer sajátosságainak megfelelően. Az oroszok által ajánlott AES-2006-os blokk egyébként kielégíti az általános követelményeket, de éppúgy a másik négy, korábban szóba került típus is. Tételes, részletes vizsgálat még nem volt, sorrendet az erőműtípusok között nem állítottak fel.

Az OAH elkezdte vizsgálni az új blokkok hatósági felügyeletéhez szükséges szaktudás és létszám meghatározását. Számításaik szerint 70 új, magasan képzett szakemberre lesz szükség. Készülnek a radioaktívhulladék-tárolók hatósági felügyeletének átvételére is, idén július 1-jétől ugyanis ezek biztonságának hatósági felügyeletét is az OAH látja majd el.

Jövőre viszik Oroszországba a sérült elemeket

Az OAH javaslatot tesz a nukleáris biztonsági követelmények szigorítására is, 29 + 50 új követelményt szeretnének beépíteni a rendszerbe a jelenlegi 2500 követelmény mellé. A hivatal a feldolgozta a fukusimai baleset tapasztalatait, ezek alapján alakította ki javaslatait. Ezenkívül részletes követelményeket dolgoznak ki az informatikai rendszerre is.

A 2003-as üzemzavar miatt több fűtőelem megsérült, ezeket hermetikus tokban véglegesen elszállították Oroszországba. Fichtinger szerint a közvélemény tájékoztatására kiemelt figyelmet kell fordítaniuk, ezért tavaly a honlapjukat is átalakították, ahol mindenki megismerheti adott ügyek részleteit, és kifejtheti véleményét.

A veszélyekről is beszélni kell

„Ezentúl minden olyan ügyben, ami érinti a nukleáris biztonságot, közmeghallgatást fogunk tartani, hogy megismerhessük a társadalom és a civil szervezetek véleményét” – mondta Fichtinger. Szerinte őszintén és nyitottan kell beszélnünk az atomenergiáról. Nemcsak az előnyeiről, hanem a veszélyeiről is, ugyanis ilyenek is vannak.

Vincze Árpád, az OAH főosztályvezetője elmondta, 2013 júniusában a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tüzetesen átvilágította a magyar nukleáris létesítményeket, és nem találtak olyan területet, ahol jelentős észrevételt tettek volna.