Véget ért a világ leghülyébb nyomozása

2014.01.23. 13:16

A rendőrség elmondta, hogy január 3-án megszüntették meg a nyomozást abban az ügyben, ami szerint az MNB illegálisan üzleti titkokat csempészett volna ki hazai bankokról az IMF-nek 2008-2010 között, írja az MTI.

Az ügy már kezdetben is elég hihetetlennek tűnt, hiszen egy ország pénzügyi stabilitásának felméréséhez muszáj olyan információkat is tudni a bankrendszerről, amik közül néhányat az MNB rendszeresen gyűjt, de nem nyilvános információk. Ráadásul az IMF hasonló adatokat kér minden hiteligénylő országától. Az MNB korábban annyit reagált az ÁSZ által kirobbantott ügyre, hogy az ÁSZ több állításával egyszerűen hazudik

A büntetőeljárásról szóló törvény szerint egyébként akkor szüntetik meg a nyomozást, ha a cselekmény nem bűncselekmény, illetve, ha a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásáról sem várható eredmény.

Árnyékra vetődtek

Azért kellett mindezt külön elmondania a rendőrségnek, mert a Magyar Nemzet ma azt írta, hogy lezárult a nyomozás és információik szerint a hatóság épp arra a következtetésre jutott, hogy az adatszolgáltatás jogcím nélkül történt, az eljáró tisztviselők megszegték hivatali kötelességüket és a PSZÁF is segített a bűncselekményekben. A lapnak mondjuk az is gyanús, hogy két év alatt 900 mailt váltott egymással a két szervezet, amiknél többhöz bizalmas adatokat is csatoltak.

Az ügy előzménye, hogy korábban az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint az MNB - a nemzetközi szervezetektől a magyar állam által lehívott hitelekkel kapcsolatban - a hatáskörét túllépve, felhatalmazás nélkül, a hitelintézeti törvény előírásait megsértve, az üzleti titkok körébe tartozó adatokat szolgáltatott a hét legnagyobb kereskedelmi bankról az IMF-nek 2010. augusztus 23-áig.

Az ügyben az ÁSZ ezért jelzett a Fővárosi Főügyészségnek. Ők ezután feljelentés-kiegészítést kértek, de utána ügyészek hivatali visszaélés és gazdasági titok megsértésének gyanúja miatt elrendelték a furcsa nyomozást.

Frissítés: az ÁSZ még pattog

Az ÁSZ fontosnak tartotta még elküldeni az MTI-nek azt, hogy szerintük a nyomozók igenis megállapították, hogy jogtalan volt az adatközlés, mert az érintett bankoknak bele kellett volna dokumentáltan egyezniük az adatközlésbe. Csak mivel ez nem irányult sem jogtalan előny szerzésére vagy hátrány okozására, és nem veszélyeztette az ország pénzügyi stabilitását, le kellett állítani az okafogyottá vált nyomozást.  

A rendőrség mindenesetre semmi ilyesmiről nem beszélt.