WEF: Csökkenteni kell a protekcionizmust

2014.01.23. 16:35

Csökkenteni kell a protekcionizmust a világkereskedelemben - mondta beszédében Tony Abbott ausztrál miniszterelnök a davosi Világgazdasági Fórumon (WEF) az MTI szerint.

2014-ben Ausztrália tölti be a G20-as országcsoport elnöki tisztjét, és Tony Abbott bejelentette, ezt az évet arra fogja használni, hogy támogassa a szabadkereskedelem ügyét. Az ausztrál miniszterelnök felszólította a G20 országokat, hogy csökkentsék protekcionista szabályozásaikat.

A világkereskedelem mellett a résztvevőket az eurózóna és az Egyesült Államok gazdasági helyzete is foglalkoztatta. Nariman Behravesh, az IHS piackutató vezető elemzője szerint az európai adósságválság mélypontján már túlvan a világ, de még sok kihívás maradt. Az elemző szerint az európai országoknak liberalizálniuk kell a munkaerőpiacukat, és csökkenteniük kell a munkaköltségeket és adókat.

Az Egyesült Államok gazdaságáról beszélt Davosban a J.P. Morgan vezérigazgatója, Jamie Dimon, aki szerint javulnak az amerikai üzleti körülmények. A vezérigazgató szerint az amerikai vállalatok kiváló formában vannak, növekedett a foglalkoztatottak száma, gazdagabbak lettek az emberek és a kormány tevékenysége se okoz károkat.

Az amerikai gazdaság kedvező helyzetéről nyilatkozott a találkozón a CNBC-nek Jacob Lew amerikai pénzügyminiszter is. Lew szerint emelkednek a gazdasági növekedési és az üzleti bizalmi mutatók, és 2014-ben "erős" gazdasági növekedés lehet az Egyesült Államokban. A pénzügyminiszter szerint csak az amerikai kongresszus ronthatja el a dolgokat, ha például túl sokat vitázik az állami adósságlimit megemeléséről.