Évek óta van reptér Felcsúton

2014.01.27. 14:14

Évek óta létezik Bodmér és Felcsút térségében egy 2012 áprilisa óta IV-es kategóriájú, nem nyilvános repülőtér, amellyel kapcsolatban új kérelem nem érkezett a Légügyi Hivatalhoz, közölte Varga Erika, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnöki légi jogi főtanácsadója hétfőn az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint csak helyrajzi száma alapján tartozik Felcsúthoz a létesítmény, amelyet Bessenyei Péter repülőtérvezető gyakorlásra használ. Hozzátette: a létesítménnyel kapcsolatban új kérelem a hatóság légügyi hivatalához eddig nem érkezett. A repülőterek létesítéséről Varga Erika azt mondta, a jelenleg hatályos szabályozás alapján hatféle repülőtér, és kétféle leszállóhely kategória létezik. Az I. és II. osztályú repülőtér nyilvános, a többi a nem nyilvános repülőtér kategóriába tartozik. A nyilvános repülőtereket a közzétett, nemzetközileg elfogadott feltételek szerint bárki igénybe veheti, a nem nyilvános repülőtér kizárólag a tulajdonos engedélyével használható.

A repülőterek létesítésének engedélyezése kategóriánként eltérő, és a jogszabályban meghatározott dokumentációt kell benyújtani az engedélyezést végző Légügyi Hivatalhoz. A Népszabadság online hétfőn azt írta: megadta az engedélyt egy felcsúti repülőtér kialakításához a Légügyi Hatóság és a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. A felcsúti önkormányzat napokban közzétett településszerkezeti tervében az szerepel, hogy napirenden van a Bodmér–Felcsút IV. osztályú, saját használatú, közforgalmon kívüli, nem nyilvános repülőtér le- és felszállópályája kialakítása - írták.