Jön a tartós adósok listája

2014.01.28. 18:29

Továbbra is sok tartós adósa van a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV): 2013 végén 1624 vállalkozás tartozott egyenként több mint 100 millió forinttal, valamint 4018 magánszemély és egyéni vállalkozó egyenként több mint 10 millió forinttal folyamatosan, 180 napon túl az adóhatóságnak, írja az MTI.

Az adóhatóság hamarosan közzéteszi a negyedévente esedékes listáját a tartós adósokról, amely csak az adózó nevét és címét, illetve székhelyét, és a társaságok, vállalkozók esetében az adóazonosítót tartalmazza, a fennálló tartozás összegét nem ismertetik.

A NAV szerint a magánszemélyek és egyéni vállalkozók nagyjából 40 milliárd forinttal, a cégek 162 milliárd forinttal tartoztak 2013 végén. A valóságos tartozások azonban ennél nagyobbak, hiszen vannak milliárdos tartozású cégek és olyan magánszemélyek is, akikkel szemben százmilliós követelésük van.

A tartósan adós cégek továbbra is vegyesek. Közöttük van például a felszámolás előtt álló Hospinvest Egészségügyi Befektetési Zrt.. ,a Gyöngyösi Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft., a Cornexi Élelmiszeripari Zrt.., de a Herz Szalámigyár Zrt., az Electro World Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., és  Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. is.

A magánszemélyek, illetve egyéni vállalkozók listáján szerepel Akkad Imad, aki 2008 decemberében a bírságokat is beleértve több mint 5 milliárd forint tartozással szerepelt az APEH nagy adósok listáján, és rajta van a celeb Gáspár Győző és Gáspárné Balla Beáta, Földesi-Szabó László és az akasztói vállalkozó, Stadler József is.