Rodrik: Vége a török sztorinak

2014.01.30. 13:40

Látunk/láttunk példákat máshol is arra, hogy egy nemzetgazdaság képes fejlődni, képes profitálni a globalizációból annak ellenére, hogy az adott helyen egyfajta önkény vagy zsarnokság uralkodik. Tulajdonképpen Törökországot is megnevezhetjük ezt prezentálni képes példának. Csakhogy újra és újra bebizonyosodik, hogy az ilyen minták előbb-utóbb megbuknak, mert mindig eljön az a pont, amikor a rendszer, a vezetés beleütközik egy áttörhetetlen akadályba, és már nem tud továbbhaladni. A tekintélyelvű irányítás lehetetleníti el a végén a további gazdasági fejlődést és ebből társadalmi feszültségek alakulnak ki. Törökország nagyon közel került a kritikus ponthoz...Biztosíthatom magát, hogy egy év múlva már sehol, senki sem fogja siker-modellként, mintaországként, egyáltalán sikeres gazdaságként emlegetni Törökországot.

– Törökország gazdaságáról és a politikai helyzetről beszélt az Alapblog.hu-nak Dani Rodrik a princetoni Institute for Advanced Study, korábban pedig a Harvard professzora.

A török helyzet alakulása minden feltörekvő ország piacaira is egyre komolyabb hatást gyakorol, közvetve-közvetlenül nagyon is érinti Magyarországot, annak tőkepiacát, aktuálisan a forintárfolyam alakulását. Az interjúból az is kiderül, hogy:

  • Az 1920-30-as évek úgynevezett kemalista (Kemal Atatürk) forradalma nyomán ebben az országban nyugati jellegű demokratikus intézményrendszert hoztak létre, de a demokrácia nem tudott megszilárdulni.
  • Erdogan és az ellenzéki Güllen se "jófiú".
  • Rodrik szerint az Törökország egyetlen esélye, ha a nép nagy részének mindebből elege lesz és sem Erdogan, sem Gülen mellé nem hajlandók letenni a voksukat. Az egyetlen remény az az út, amit azok a százezrek képviselnek, akik nemrég Isztambul legnagyobb terén, a Gezi téren a hatalmi önkény, a korrupció ellen és hazájuk modernizálásáért demonstráltak heteken át.