Drágul a benzin és a gázolaj

2014.02.03. 14:28

Ismét bruttó 3-3 forinttal emeli a gázolaj és a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. – értesült piaci forrásokból hétfőn az MTI. Az emeléssel a benzin átlagára 405-406 forintra, a gázolajé pedig 423-424 forintra nő.

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok így 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál. 

A Portfolio.hu szerint az üzemanyagok emelkedésének oka kizárólag a forint árfolyamának gyengülése a dollárhoz képest. Ha fennmarad az autósok számára kedvezőtlen árfolyam, akkor tovább emelkedhet az olaj ára. 

Nem csak nálunk drágul

Az elmúlt napokban több fejlődő gazdaságú országban is megugrott és történelmi csúcsra emelkedett a kőolaj ára. A nemzetközi olajár ugyan most nem kimondottan magas, de a feltörekvő országok valutái jelentősen gyengültek előző héten az amerikai dollárral szemben, ami kihatott az olajárra. Az árfolyamváltozások miatt Törökország mellett a kőolaj ára nagyobb mértékben emelkedett a helyi valutákban számolva Brazíliában, Indiában, Indonéziában, Dél-Afrikában és valamennyire Oroszországban is.

2008 közepén az északi-tengeri Brent olaj hordónkénti ára majdnem elérte a 150 dollárt. Hétfő délelőtt az olaj árfolyama a nemzetközi piacokon csak 106 dollár volt hordónként, de például Törökországnak mégis a mostani ár jelent nagyobb problémát.

Az árfolyamváltozás miatt például török lírában számolva a Brent hordónkénti ára jelenleg több mint 30 százalékkal magasabb még a 2008-as csúcshoz képest is. 2010 novemberében a dollárt 1,4 líráért jegyezték, és azóta szinte folyamatosan emelkedik az árfolyam. Az olajár emelkedése egyaránt káros lehet a lakosságnak és az üzleti vállalkozásoknak is, mert jelentősen növelheti az inflációt a feltörekvő piacokon.