Senkinek nem kell a Köki Terminál

2014.02.03. 16:04

35 milliárd forintért nem tolongtak a vevők a Köki Terminálért, így az elmúlt hét végén lezárult pályázatra végül nem is érkezett érvényes ajánlat. Mivel ajánlat nem érkezett, a bevásárlóközpontot –  vélhetően alacsonyabb áron hamarosan – újra meghirdetik. A még elfogadható ár a 35 milliárd forint 85 százaléka lehet.

Amint azt Veres-Bocskay Katalin felszámoló a Napi.hu-nak elmondta, a központ eladását a várnál nagyobb érdeklődés kísérte, hiszen a pályázati anyagot három cég vásárolta meg. A főváros legújabb többfunkciós központjának alapterülete 220 ezer négyzetméter, de a hasznos – vagyis bérbe adható – terület csak 70 ezer négyzetméter. A Köki Terminál beruházásából a legjelentősebb részt a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) 27 milliárd forintos hitele jelenti. A központ tulajdonosa az R-CO Ingatlanforgalmazó Zrt., amelynek felszámolását végző Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. végzi.

A stratégiainak minősített központot több mint egy éve üzemelteti a felszámoló. A kispesti bevásárló központ jó eredménnyel zárhatta a tavalyi évet, hiszen a bevásárlóközpont látogatottsága 11-12 százalékkal nőtt a 2012. év adataihoz képest. Érdekes, hogy a karácsonyi vásárláshoz köthető csúcshónapokban – novemberben és decemberben – csak 7-8 százalékos növekedést regisztráltak.

A Köki életében az eddigi legmagasabb látogatószámot 2013. december 20-án mérték, amikor 78 257 fő fordult meg a Köki Terminálban. A központ megnyitásakor, vagyis 2011 novemberében 86 százalékos volt a töltöttség, amely a felszámolás hírére jelentősen csökkent. Tavaly ugyanakkor már ismét 86 százalékra emelkedett a Köki Terminál üzleteinek kihasználtsága.