Sztrájkolnak egy pesti vegyipari üzemben

2014.02.03. 10:10

Blokád alá vették hétfő hajnalban a dolgozók az EVM Háztartásvegyipari és Kozmetikai Zrt. Cinkotai úti telepét, és sztrájkőrséget állítottak minden kapuhoz, hogy megakadályozzák a hetekkel ezelőtt leállított gépek további elszállítását – írja az MTI. A nol.hu szerint az akció oka, hogy a termelés december eleje óta szünetel, és a csaknem száz alkalmazottnak február 3-án kellett volna felvennie a munkát. Ezért a helyi szakszervezet szerda reggel megalapította a sztrájkbizottságot. Erről még múlt héten döntöttek, miután a munkaadó elzárkózott a tárgyalástól.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) a munka törvénykönyvében előírt konzultációs folyamat megsértése miatt korábban bírósághoz fordult. Az EVM 94 dolgozója december eleje óta nem dolgozik, mert felfüggesztették a termelést. Akkor az alkalmazottak arról tájékoztatták, hogy február 3-án állhatnak újra munkába. Ebben az ügyben rendőrségi feljelentés született.

Székely Tamás, a szakszervezet vezetője az Indexnek elmondta, az EVM Zrt. azért hirdetett blokádot, hogy a bejegyzett új munkáltató kezdjen el tárgyalni az új munkavállalókkal. A munkáltató február 28-ig egyoldalúan hosszabbított szerződést, ami azt jelenti, hogy addig se fizetést, se segélyt nem kaphatnak. 

Székely szerint nem értik, hogy miért nem kerültek kifizetésre a tavaly október óta a munkavállalók béréből levont járulékok és egyéb kötelezettségek (gyerektartás, egészségpénztári befizetések, szakszervezeti tagdíj). Az Index információi szerint 87 munkavállaló egyhavi bérét és a kollektív szerződés biztosította befizetések elmaradását is kifogásolja a szakszervezet.

Székely szerint a cég nem azért volt veszteséges, mert a termékeik ne lettek volna versenyképesek, szerinte inkább a cégvezetők tüntették el a pénzt a cégből. Bár a gépek egy részét már elvitték, Székely szerint a maradék elvitelét meg tudják akadályozni, ugyanakkor úgy tudják, azokat már eladták, és az új helyükön várják őket.

A sztrájkot a munkavállalók mindannyian támogatták. Azt szeretnék elérni, hogy a cég részéről valaki tárgyaljon velük, ezért a munkáltató képviselőjét is megkeresték. A munkáltató képviselője azt mondta, eljuttatta a munkáltató felé a követeléseket, és sokat várnak a délutántól. A munkavállalók azt mondták, elszántak, és ha úgy alakul, egy napnál tovább is hajlandóak maradni. Székely azt mondta, azt sem értik, hogy miért nem kapják meg a bérpapírjaikat azok az alkalmazottak, akik szeretnének felmondani.