FT: Matolcsy elszabadult

2014.02.04. 15:54

Három csoportba osztja a feltörekvő országok jegybankárait a Financial Times feltörekvő szakblogja, a Beyond Brics. Matolcsy György az elhajlók (mavericks) közé tartozik szerintük, szemben az iránymutatókkal és a reagálókkal – írja a portfolio.hu.

A cikk az iránymutató jegybankárok közé sorolja Alexandre Tombini brazil, Agus Martowardojo indonéz és Raghuram Rajan indiai jegybankelnököt. A brazil jegybankot számos kritika érte amiatt, hogy engedett a politikai nyomásnak és túl hosszú ideig túlságosan alacsony szinten tartotta az alapkamatot. Azonban a nagy feltörekvő gazdaságok közül Brazília volt az első a sorban, melynek jegybankja kamatot emelt tavaly áprilisban.

A reagáló jegybankárok közé tartozik Erdem Basci, a török jegybank elnöke és Gill Marcus dél-afrikai jegybankelnök. Az FT blogja Erdem Basci esetében megjegyzi, hogy az elmúlt időszakban ő okozta a legnagyobb rémületet a piacok számára, és csak akkor emelt kamatot, amikor azt a piac már kikényszerítette. Luis Costa, a Citigroup feltörekvő piacokért felelős közgazdásza úgy vélekedett, hogy ennek a török kamatemelésnek már 6-7 hónappal ezelőtt meg kellett volna történnie, nem pedig most.

Matolcsy György MNB-elnök a saját útjukat járó jegybankárok közé került az FT blogjának gyűjtésében, Juan Carlos Fábrega argentin és Elvira Nabiullina orosz jegybankelnök társaságában. A blog Matolcsy Györggyel kapcsolatban megjegyzi, hogy habár Magyarország egy kis ország, nagy érdeklődést vált ki a befektetők körében.

Emlékeztet: 2012 augusztusa óta határozott kamatcsökkentést folytat a jegybank a növekedés beindítása érdekében és Matolcsy György a múlt héten még azt mondta, hogy további kamatcsökkentések jöhetnek. A kamatcsökkentő ciklus folytatása azonban kérdésessé vált a forint jelenlegi szintjei mellett - jegyzi meg a lap. Ha a forintra nehezedő eladói nyomás folytatódik, akkor Matolcsynak nem lesz más választása, csak a kamatemelés. Mindez annak ellenére, hogy választási évben vagyunk és a jegybankelnök Orbán Viktor miniszterelnök jobb keze. Ezért Matolcsy úgy érezheti, hogy a forint tovább eshet.