Egyelőre nem lesz új görög mentőcsomag

2014.02.04. 07:02

Egyelőre nincs szó új görög mentőcsomagról, Athén nemzetközi támogatásának folytatása az év közepén kerülhet napirendre – közölték hétfőn a német pénzügyminisztériumban, a Der Spiegel beszámolójára reagálva, amely szerint a tárca tanulmányt készített egy új hitelprogramról, írja az MTI.

A lap szerint a berlini pénzügyminisztérium szakértői azzal számolnak, hogy az államadósság-válsággal küzdő euróövezeti tagországnak az első két nemzetközi mentőcsomagnál jóval kisebb összegre, 10-20 milliárd euróra lehet szüksége. A tárca tanulmánya alapján a hitel helyett az államadósság további részének elengedése is szóba jöhet.

Az elképzelés szerint az állandó euróövezeti válságkezelő rendszer (ESM) pénzügyi alapjából folyósítandó kedvezményes kölcsönért vagy adósságelengedésért cserébe fel kell gyorsítani a reformokat – írta a Der Spiegel. Hozzátették, hogy a hitelezői trojka - a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Bizottság - legutóbbi felmérése szerint Athén az eddigi hitelcsomagokhoz kapcsolt reformok alig felét hajtotta végre.

A lap vasárnapi számában megjelent beszámoló szerint az új program még a májusi európai parlamenti választások előtt napirendre kerülhet. A pénzügyminisztérium egyik név nélkül nyilatkozó tisztségviselője hétfőn azt mondta, hogy az adósságelengedés lehetőségét nem mérlegelik, és csak az év közepére derül ki, hogy Görögország igényel-e újabb külső támogatást.

A magazin hírportálja, a Spiegel Online hétfőn azt írta, hogy az athéni kormány ismeri a berlini elképzeléseket, nem hajlandó újabb megszorításokra és kifogásolja az eddig előírt takarékossági intézkedések egy részét.

Janisz Szturnarasz pénzügyminiszter a következő napokban egy sor kedvező folyamatról számol majd be, amelyek mind azt mutatják, hogy nincs már szükség megszorításokra, hanem csak a szerkezeti reformokat kell kiteljesíteni - áll a beszámolóban. Görögországban májusban az európai parlamenti választásokkal egy időben önkormányzati választásokat tartanak. Megfigyelők szerint egy újabb megszorító csomag a kormánypártok politikai öngyilkosságával lenne egyenlő.

A trojka 2011 óta két csomagban összesen 240 milliárd eurónyi mentőhitelt ítélt oda Görögországnak, a magánhitelezők - főképp kereskedelmi bankok - pedig lemondtak a görög államadósságból nekik járó 206 milliárd euró majdnem feléről. Görögország a mentőhitelek 90 százalékát már fölvette. Az euróövezeti tagország gazdasága hét évig tartó recesszió után az idén várhatóan növekedésnek indul, de a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság továbbra is rendkívül nagy, 176 százalékos.