Hamar megkezdheti Brüsszel Paks vizsgálatát

2014.02.05. 09:32

Hamarosan vizsgálatot indíthat az Európai Bizottság (EB) Paks II. ügyében – számolt be az Hvg.hu brüsszeli forrásokra hivatkozva. Értesülésük szerint a kormányt meglepte, hogy már ebben a fázisban vizsgálnák a beruházást.

Korábban Lázár János, a Miniszterelnökség államtitkára arról számolt be, hogy az EB illetékes képviselőit több alkalommal is tájékoztatták, de ők semmilyen észrevételt nem fogalmaztak a tervezett beruházással összefüggésben, és nem volt szó arról sem, hogy vizsgálat indul a kérdésben.

Az Energiaügyi Főigazgatás szintén vizsgálatra készül a pályáztatás elmaradása miatt. Az EB képviseletében Chantal Hughes szóvivő a Hvg.hu-nak elmondta, hogy

hamarosan szakértőkkel vizsgáltatja meg a paksi bővítésről kötött egyezmény közbeszerzési vonatkozásait az EB. Ahogy mindig, a bizottság nagy jelentőséget tulajdonít a megfelelő versenyeztetési irányelvek alkalmazásának, hiszen ezek az EU gazdaságpolitikájának alapját jelentik.

A Hvg.hu szerint a vizsgálat közeli megindulása meglepetést okozott a kormánynak is, amely arra számított, hogy Brüsszel csak a munkálatok konkrét megkezdésekor vizsgálja majd, hogy közbeszerzés útján választják-e ki a kivitelezőket.

Az EB illetékes szervei már a január közepi bejelentést követő sajtómegkereséseknél is jelezték, hogy megvizsgálják a megállapodást. Akkor kiemelték, hogy Magyarország atomerőmű-építési terveit csak az Euratom-szerződés alapján vizsgálták, ami nem gazdasági, hanem biztonsági szempontból szabályozza a nukleáris energiatermelést. E szempontból nem találtak kivetnivalót a magyar–orosz megállapodásban.