Istenre esküsznek a holland bankárok

2014.02.06. 12:50

"Esküszöm, hogy meg fogom tenni a tőlem telhetőt, hogy megőrizzem és erősítsem a pénzügyi szektor iránti bizalmat. Isten engem úgy segéljen!" - így szól annak az eskünek a szövege, amelyet Európában elsőként a holland bankok alkalmazottai tesznek 2014 második felétől. Az igazgatósági tagok számára már év eleje óta kötelező az eskütétel, számolt be a Bloomberg alapján a portfolio.hu.

A bankok az esküvel dolgozóik munkaerkölcsét szeretné erősíteni. Az eskü sztenderd szövege helyett a nem hívők más megerősítő szöveget is használhatnak. Aki megszegi az új etikai szabályokat, büntetésre számíthat: feketelistára kerülhet, bírságot kaphat, vagy felfüggeszthetik állásából. Hogy egészen pontosan milyen etikai szabályoknak kell megfelelniük a banki alkalmazottaknak, még nem teljesen világos: ezeket a következő hónapokban dolgozzák majd ki.

A holland bankszektor a válság elmúlt hat évében összesen 95 milliárd euró tőkejuttatást és garanciát kapott az államtól. Számos botrány is megrázta a szektort: többek között a Rabobank számára októberben 774 millió eurós büntetést hozó Libor-manipuláció.

A Gallup 2012-es felmérése szerint a bankokban a hollandok valamivel több mint 40 százaléka bízik. A bankokba vetett bizalom Máltán, Finnországban és Luxemberugban volt a legmagasabb az Európai Unión belül, míg Görögországban, Írországban és Spanyolországban a legkisebb. Magyarország a maga 27 százalékos arányával az 5. legrosszabb helyen szerepelt, Hollandia pedig a középmezőnyben helyezkedett el Ausztria és Németország között.