Ne nevessenek rajtunk a magyarok

2014.02.07. 12:47

Csehországnak szüksége van az atomerőművekre, és a cseh politikusoknak azon kellene dolgozniuk, hogy a formálódó európai uniós energiapolitikai keretében megvédjék a cseh nemzeti érdekeket, mondta Daniel Benes, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) vezérigazgatója az MTI szerint.

Csehországban is vita folyik arról, szükséges-e tovább bővíteni az ország atomerőműveit, de ezt a helyi kormány nem döntötte el egy gyorsan lezavart szavazással. Sőt, Jan Mládek, az új cseh ipari és kereskedelmi miniszter nemrégiben azt mondta, el kellene halasztani a döntést. Mládek szerint a 70 százalékban állami CEZ-nek, mint az erőmű tulajdonosának, nincs is más választása, mint elhalasztani a bővítést.

A CEZ vezére szerint ettől még nincs veszélyben a bővítés, a mostani pályázat sorsa viszont kérdéses. Azt nem tartja járható útnak, hogy mint Magyarország, ne is pályáztassanak. "A magyar útról eddig kevés az információ, ezért értékelésével várni kell még. Idővel talán megmutatkozik, hogy ebben az esetben nem probléma-e éppen az építő kiválasztása" - vélte. Ráadásul Magyarországon államközi szerződésről van szó, ez Csehországban nem jöhet szóba.

Benes bízik abban, hogy Csehország nem követi a megújuló energiát preferáló német energiapolitikát, hanem kitart az atomenergia fejlesztése mellett is. "Ezt nem a Németországgal szembeni rosszindulatból mondom. De például arról van szó, hogy húsz év múlva a magyarok ne nevessenek rajtunk, hogy olcsóbban előállított áramuk van, magasabb náluk a foglalkoztatottság és a jólét" - mondta Daniel Benes.