Nem adják el az államnak a Dunaferrt az oroszok

2014.02.07. 07:43

Nem fogadták el a magyar kormány ajánlatát az ISD Dunaferr Zrt. orosz tulajdonosait tömörítő Vnyesekonombank (VEB) képviselői a csütörtöki tárgyalásokon. Igaz, konkrét vételi ajánlat el sem hangzott, miután Varga Mihály kérdésére, hogy eladnák-e a kohót, egyértelmű nemmel válaszoltak – írta a Magyar Nemzet.

Erről a tárgyalásról adta ki a kormány még csütörtökön ezt a remek, a hetvenes évek hangulatát idéző közleményt:

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ma délután fogadta az orosz Vnyesekonombank vezetőit. A megbeszélésen a felek áttekintették a Pakssal, a Dunaferrel és a Malévval kapcsolatos kérdéseket. A tárgyaláson az orosz bank képviseletében Dmitrijev Vlagyimir Alekszandrovics, a VEB elnöke, valamint Szapelin Andrej Jurjevics, a pénzintézet alelnöke vett részt. A magyar felet a tárca vezetője mellett Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár, Márton Attilaországgyűlési képviselő és Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke képviselte.

A Magyar Nemzetnek Dorkota Lajos a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének beszámolójára hivatkozott. Eszerint az orosz fél Kelet-Közép-Európa legversenyképesebb vasgyárát szeretné létrehozni. Ennek érdekében aláírták az első számú kohó felújításáról szóló szerződést.

Dorkota szerint nincs szó a korábbi 1500 fős létszámleépítésről, a legutóbbi megállapodásban szereplő 400 főn felül újabb embereket nem küldenek el a vasműből – mondta az energiahivatal elnöke.

Látható, hogy az oroszok nem pénzben, hanem rendszerben gondolkodnak, a találkozón nagyon elszántak voltak abban a tekintetben, hogy újabb fejlesztésekkel növeljék a gyár színvonalát.

– mondta a Magyar Nemzetnek Dorkota.