Lázadnak a magyar cukorrépa-termelők

2014.02.10. 16:47

Elégedetlenek a termelők az idei cukorrépatermésre megajánlott tonnánkénti 30,09 eurós garantált felvásárlási árral - közölte a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetsége (CTOSZ) az MTI-vel. A napokban tárgyaltak a termelés feltételeiről az Agrana Cukor Kft. és a Magyar Cukor Zrt. vezetőivel.

A termelők nem fogadták el a megajánlott felvásárlási árat. Nehezményezik, hogy a gyártó ígérete ellenére nem kaptak kiegészítést a tavalyi, tonnánként 37 eurós garantált felvásárlási árra. Elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy a répaszelet megváltására tonnánként 1, illetve répaszeletre vetítve 4,8 eurót ajánlott a cukorgyár, miközben, ha a termelő meg akarja tartani a répaszeletet, akkor ahhoz tonnánként 25 euróért juthat hozzá. (A répaszelet a cukorgyártás egyik mellékterméke, amelyet préselt, illetve szárított formában szarvasmarhák, sertések, juhok és lovak takarmányozására használnak.)

A szövetség főtitkárának közlése szerint a 2013-ra szóló termékértékesítési szerződést azzal a kitétellel kötötte meg a két fél, hogy a cukor árának függvényében ezt a gyártó az idén februárban kiegészíti. A mostani tárgyaláson azonban a gyártó képviselői kijelentették, hogy semmiféle kiegészítést nem áll módjukban teljesíteni.

A múlt évre vonatkozó elmaradt kiegészítéssel kapcsolatosan arról tájékoztatott, hogy ezt azzal indokolták, hogy Magyarországon az áfacsalások miatt drasztikusan csökkent a cukor ára.

40 euró lenne elfogadható

Az ez évre szóló 30,09 eurós garantált ár a főtitkár szerint még a termelés költségeit sem fedezi, ahhoz pedig, hogy minimális hasznuk is legyen a termelőknek, a tonnánkénti 40 eurós ár lenne elfogadható.

A társaság írásos válasza szerint a 2014. évi cukorrépa termeltetési szerződéses ajánlatban a cukorrépa termelőknek egy 30,09 euró/tonna nagyságú rögzített árat és egy cukorártól függő prémiumot ajánlottak fel, amit októberig fognak véglegesíteni.

Azzal kapcsolatban, hogy kinek a tulajdonát képezi a répaszelet, a zrt. azt írta: a gyár által megvett répából kinyerhető cukorrépaszelet nem a termelők tulajdona. A vonatkozó EU-s jogszabályok alapján a cukorgyár a répaszelet feldolgozottsága függvényében többféle ellentételezést nyújthat - közölték, hozzátéve: a répaszelet általuk kínált megváltási díja teljes mértékben megfelel a EU-s szabályoknak.