Offshore vagyonok nyomába eredne a kormány

2014.02.10. 07:51

Több országgal is tárgyal Magyarország adóügyi egyezmények megkötéséről, írta hétfőn a Magyar Nemzet. A cégügyi visszaélések elkövetőinek vagyonkimentését, az adócsalók és a feketegazdaság résztvevőinek mozgásterét szűkítené a szaktárca azokkal az adóügyi egyezményekkel, amelyek megkötését most készítik elő.

Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózással foglalkozó helyettes államtitkára a lapnak elmondta: hazánk az adóügyi és a banki információk átadásának mikéntjéről szeretne megállapodni például Andorrával, Barbadosszal, Bermudával, a Brit Virgin-szigetekkel, Gibraltárral vagy a Man-szigetekkel. A megállapodások nyomán banki információkhoz is juthatna a magyar adóhivatal olyan államokból, amelyek akár a kétes pénzek célállomásai is lehetnek.

Ha ezeket megkötik, is bőven marad terep a magyar ügyeskedők előtt. Múlt héten írtunk róla, még mindig virágzik az offshore, mindössze 3,1 százalékkal esett vissza tavaly az offshore tulajdonossal rendelkező cégek száma 2012-höz képest.

A közép-amerikai adóparadicsomban, Belize-ben bejegyzett cégek száma viszont nőtt a magyar cégek tulajdonosai között, bár más karib- vagy csatorna-szigeteki célpontokat valamiért alig választanak magyar cégek, hogy üzleti tulajdonukat elrejtsék vagy adót optimalizáljanak. Belize mellett Hongkongban és a Marshall-szigeteken bejegyezett tulajdonossal rendelkezőkből is több van.

Ez a top 10-es lista; közülük liechtensteini bejegyzésű cégek is ötszáznál több magyar céget birtokolnak:

  1. Ciprus
  2. Seychelles-szigetek
  3. Hollandia
  4. Svájc
  5. Panama
  6. Belize
  7. Luxemburg
  8. Liechtenstein
  9. Marshall-szigetek
  10. Hongkong

A legtöbb új magyar alapítású offshore céget ezekben az országokban jegyezték be: