A hitelek ötödét már nem fizetik

2014.02.18. 13:55

Miközben a kormány továbbra is lebegteti a devizahiteles csomagot, és a jogi helyzet tisztázására vár, a lakossági hiteleknél újabb rekordot döntött a nem teljesítő hitelek aránya. 2013 végén a hitelek 18,8 százalékát nem törlesztették a háztartások, ami az előző negyedév végi csúcshoz képest is 0,3 százalékpontos emelkedésnek felel meg, írta a portfolio.hu.

Újabb rekord született a lakossági hiteleknél, de sajnos a nem teljesítő hitelek arányát tekintve: az összes hitel 18,8 százalékát nem törlesztik már több mint 90 napja, 14,7 százalékuk pedig 90 napon belüli késében van. A három hónappal korábbi arány is csúcsnak számított, de még az akkori 18,5 százalék is elmarad a legutóbbitól. A bankok 6 414 milliárd forintnyi lakossági hiteléből december végén 1208 milliárdnyi volt nem fizető, 943 milliárd pedig 90 napon belül késedelmes.

A nem teljesítő hitelek összege a tavalyi első negyedév végén volt a legmagasabb, akkor 1240 milliárd forintnyi hitel számított nem teljesítőnek. Időközben viszont csökkent a lakosság teljes hitelállománya, így emelkedett szeptember vége után ismét új csúcsra a nem teljesítési arány. A devizahiteles csomagok arra sarkallhatják a háztartásokat, hogy ne fizessék vissza lakáscélú hiteleiket, hiszen a kormányzati ígéret szerint kisegítik majd őket. A kormány által tavaly belengetett újabb devizahiteles csomag valószínűleg új lendületet adott ennek a trendnek.

A legjobban a forintalapú, támogatott hitelek teljesítenek, ebben a hiteltípusban csupán a hitelek 4,6 százalékát nem törlesztik az adósok. A devizahiteles csomagra váró ügyfélkör egészében (devizaalapú jelzáloghitelek) 22,6 százalékon áll a nem fizető hitelek aránya. A lakossági hitelportfólió 90 napon túl késedelmes része az előző negyedév végére újabb 0,3 százalékponttal nőtt,

December végén már a lakáscélú devizahitelek 57 százaléka 90 százalék feletti LTV-mutatóval rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy ha az adósok eladnák az ingatlant, akkor az értékesítésből szerzett pénz legalább 90 százaléka a hitel rendezésére menne el. Ez a bankoknak is rossz hír, hiszen ha bedőlnének ezek a hitelek, akkor sem biztos, hogy teljes egészében visszakapnák a korábban folyósított összeget.