Kamionsofőrből lett dollármilliárdos

2014.02.18. 12:38

Sokan irigyelhetik azt a kínai férfit, aki kevesebb mint 20 év alatt dollármilliárdos vállalatot épített fel. Az üzletember egykor még kamionsofőrként kereste a kenyerét, mára azonban már a világ egyik leggazdagabb embere, miután ingatlancégének részvényei megtáltosodtak az elmúlt hetekben - írta a Bloomberg alapján a portfolio.hu.

Wong Choihing vagyona a Bloomberg Milliárdos Indexe szerint 1,1 milliárd dollárra nőtt, miután a kínai üzletember érdekeltségébe tartozó Hydoo International Holding részvényeinek árfolyama az októberi tőzsdei debütálás óta 70 százalékkal emelkedett. A 10 gyerekes családba született Wong Choihing 1995-ben kezdett ingatlanfejlesztéssel foglalkozni, ekkor alapította a Hydoo Internationalt, melynek 60 százaléka áll a tulajdonában, és mintegy 1500 főt foglalkoztat. A vállalat 2010-ig 19 bevásárlóközpontot épített. A vállalat elsősorban Kína kevésbé fejlett, harmad- és negyedrangú városaiban (Ganzhou, Wuzhou) épít ingatlanokat, ahol az egyik legjelentősebb ingatlanfejlesztőnek számít egy hongkongi elemző szerint.

A vállalat részvényeit tavaly októberben vezették be a hongkongi tőzsdére. Akkor a társaság 212 millió dollár értékben értékesített új részvényeket. A Hydoo International az akkori tájékoztatása szerint telekvásárlásra és projektfejlesztésere használta a bevont forrást.