Nálunk nőtt legnagyobbat az építőipar

2014.02.19. 15:56

Az előzetes számítások szerint decemberben Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az építőipari termelés az Európai Unióban (EU) éves szinten. Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat szerdai közlése szerint havi szinten az euróövezetben 0,9 százalékkal, a 28 tagú EU-ban 1 százalékkal nőtt az építőipari termelés decemberben, írta az MTI.

Éves összevetésben az euróövezeti termelés 0,2 százalékkal zsugorodott, ugyanakkor 0,8 százalékkal nőtt az EU-ban. Az építőipari termelés tavaly az év egészében 2,9 százalékkal csökkent az euróövezetben és 2,2 százalékkal az EU-ban 2012-vel összevetve. Természetesen a különböző bázisok miatt az adatok csak a változás mértékéről árulkodnak, kisebb a növekedés, ahol már eleve pörgött az építőipar, mint ahol a gödör alján volt. A rendelkezésre álló adatok szerint decemberben egy hónap alatt hat tagállamban csökkent az építőipari termelés, kilencben pedig nőtt.

A legnagyobb csökkenés Szlovéniában (17,2 százalék), Lengyelországban (4,1 százalék) és Spanyolországban (3,3 százalék) volt. A legjobb növekedést Csehország (6 százalék) érte el, aztán következett Franciaország (4,5 százalék) és Szlovákia (2,9 százalék).

Éves összevetésben az építőipari termelés Magyarországon (11,5 százalék), Szlovákiában (9,2 százalék) és Nagy-Britanniában (6,8 százalék) nőtt a legnagyobb ütemben. 2012 decemberéhez képest Portugáliában (14,1 százalék) Olaszországban (8,8 százalék) és Spanyolországban (4,7 százalék) esett vissza a legjelentősebben. A magyar építőipar sokat köszönhet a nagy állami építkezéseknek, egyelőre még főleg ezek húzzák felfelé a statisztikát.