A NAV-elnökhelyettes családja kínai feketepiaccal üzletel

2014.02.19. 10:11

Kovácsics Iván, a NAV-elnökhelyettesének fia és felesége a China Mart tulajdonosával üzemeltet közös kereskedőcéget – írja az Átlátszó.hu. A China Mart pincéjében tavaly nagybani feketekereskedelemre derült fény.

A China Mart nevű bevásárlóközpontot eszerint az irat szerint a CECZ Trade Center Zrt. (korábban Fashion Mart Zrt.) üzemelteti. A vállalat egyedüli részvényese tavaly december óta a CECZ Közép-Európai Kft. A kínai hátterű Kft. pedig résztulajdonos a tavaly májusban alapított Első Magyar-Kínai Kereskedőház Kft.-ben, ahol a Eurobusiness Tanácsadó Kft. is érdekelt. A kereskedőház főtevékenysége egyébként “vegyes termékkörű nagykereskedelem”, emellett üzleti tanácsadással és adószakértői tevékenységgel is foglalkozik.

Így néz ki a cégek tulajdonosi hálója
Így néz ki a cégek tulajdonosi hálója
Fotó: atlatszo.hu

A Eurobusiness Kovácsicsék családi cége. A NAV-elnökhelyettes ugyan 2011. eleji adóhatósági kinevezése előtt nem sokkal távozott az ügyvezetői posztról, de a cégben most is csak felesége, a most ügyvezetői feladatokat is ellátó Kovácsics Éva és fiuk, ifj. Kovácsics Iván tulajdonosok.

Kínai kapcsolat

Az adóhatóság vám- és pénzügyőri elnökhelyettese már régóta építgeti kínai kapcsolatait az Átlátszó szerint. Kovácsics 2006. óta tagja a Magyar-Kínai Gazdasági Kamara elnökségének, 2011-ben pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak dolgozott Kína-szakértőként. Dr. Kovácsics számára a China Mart sem lehet ismeretlen, hiszen 2010-ben még a kamara elnökeként segített az épületbe expót szervezni, tavaly nyáron pedig – már NAV-vezetőként – beszélt is itt egy üzleti rendezvényen. Idén március 20-án egy újabb üzleti fórumon Kovácsics Éva is a fellépők listáját erősíti.