75,4 milliárd forint a januári hiány

2014.02.20. 17:51

A kormány várakozásainak megfelelően alakult a 2014. évi első havi központi költségvetési egyenleg: az államháztartás központi alrendszerének januári hiánya 75,4 milliárd forint – közölte csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön, írja az MTI.

A januári deficit az éves előirányzat 7,7 százaléka lett. A költségvetés 166,6 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 54,6 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 36,6 milliárd forintos szufficittel zártak. 2013 januárjában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 2,5 milliárd forint volt.

De miért szállt el a hiány?

Az NGM a közleménye szerint a két év januári egyenlegének eltérő alakulásában elsősorban a központi költségvetési szervek kiadásainak és a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok (azon belül is az európai uniós programok) bevételeinek és kiadásainak eltérései játszottak szerepet. Emellett jelentős mértékben meghaladták a tavaly januári kiadásokat a helyi önkormányzatok támogatásai is, amelyek a magasabb törvényi előirányzatból, illetve a nagyobb arányú nettó finanszírozásból fakadnak.

Több volt a kiadás, mint tavaly

A költségvetés január havi kiadásai 72,5 milliárd forinttal magasabbak voltak, mint az elmúlt év azonos hónapjában, mely főként a központi költségvetési szervek kiadásainak idei nagyobb összegű teljesülésével függ össze.

A költségvetési szervek kiadásai döntően a 2013. áprilistól átvett volt egészségügyi nonprofit szervezetek megjelenő kiadásai folytán, valamint a tavalyi év szeptemberétől végrehajtott pedagógus-béremelések miatt lettek magasabbak az előző évinél. Mindezeken felül jelentős mértékben meghaladták a tavaly januári kiadásokat a helyi önkormányzatok támogatásai is.

A költségvetés januári bevételei az előző év azonos hónapjához képest kismértékben, 3,4 milliárd forinttal voltak alacsonyabbak. A mérsékeltebb teljesülés hátterében elsősorban a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kisebb bevételei állnak. Ebből tehát látszik, hogy nem a bevételi oldal volt a hibás a hiány miatt.