Harcolunk a GMO-k ellen

2014.02.20. 14:29

A kormány által meghirdetett zéró tolerancia minden GMO-ra vonatkozik, és ennek alapján a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a jövőben is mindent megtesz azért, hogy Magyarország GMO-mentessége fennmaradjon – mondta Budai Gyula, a VM parlamenti ügyekért felelős államtitkára csütörtökön az Országházban tartott szakmai fórumon, írja az MTI.

A kijelentés aktualitását az adja, hogy az Európai Unióban várhatóan hamarosan szabad utat kap a 1507-es génmódosított kukorica termesztése, s az engedély hatálya Magyarországra is kiterjed. Budai Gyula szerint az unióban a génmódosított szervezetekkel (GMO) kapcsolatos döntéshozatali rendszer nem jól működik.

Ezt az is mutatja, hogy a 1507-es génmódosított kukorica engedélyezését lehetővé tévő bizottsági javaslatot csak öt tagállam – amely közül négyben a kukorica meg sem terem  – támogatta a 28 –ból. Budai szerint az 1507-es génmódosított kukoricáról a bizottsági javaslat erős gazdasági lobbiérdekek hatására született meg.

Azt mondta, Magyarország évek óta azért harcol, hogy a GMO-val összefüggő kérdésekben a döntés kerüljön a tagállamok hatáskörébe. Magyarország ebben a harcban élen jár az uniós tagállamok között, s már vannak eredmények is. Példaként említette a MON 810-es kukoricára és az Amflora burgonyára meghozott magyar termesztési moratóriumot.

Nem akadályozzák a kutatásokat

Budai arról is beszélt, hogy a szaktárcát olyan vád is éri, hogy a zéró tolerancia elvének alkalmazása gátolja a GMO-kkal kapcsolatos kutatásokat. Ezt az államtitkár visszautasította azért, mert géntechnológiai ellenőrző hatóságaként a szaktárca egyetlen kutatóintézeti kérelmet sem utasított el ezen a területen.

Budai emlékeztetett, az ország GMO-mentességét először megfogalmazó, 2006-os országgyűlési határozatot ötpárti egyetértéssel hozták meg.

Ifjabb Hubai Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke az MTI-nek elmondta, a magyar mezőgazdaság számára azért fontos a GMO-mentesség, mert az többletértéket képvisel. A GMO-mentes élelmiszerek jobban eladhatók, piaci előnyt jelentenek Magyarország számára –tette hozzá.