Oroszország vezet gazdasági bűnözésben

2014.02.20. 16:37

A PricewaterhouseCoopers (PwC) felmérése szerint Oroszország világvezető gazdasági bűnözés tekintetében: a több mint száz megkérdezett orosz vállalat közül nagyjából hatvan százalék nyilatkozott úgy, hogy tapasztaltak valamilyen bűncselekményt az elmúlt két évben – írja a Washington Street Journal. Ez jóval több, mint a 37 százalékos világátlag, de a 40 százalékos kelet-európai és az 50 százalékos afrikai átlagot is bőven lenyomják az oroszok.

A tanulmány szerint a tipikus orosz gazdasági bűnöző 31 és 40 év közötti férfi, aki legalább három éve van a cégnél, az esetek 79 százalékában diplomás, és háromból legalább egy csaló a felső- vagy a középvezetésben dolgozik. A legelterjedtebb bűncselekmény a sikkasztás volt a tanulmány szerint, de a világ egészét tekintve is a cégek 69 százaléka tapasztalt ilyet az elmúlt két évben.

Oroszország ugyanakkor a kenőpénzek és a korrupció tekintetében sem áll sokkal jobban: a megkérdezettek 58 százaléka számolt be arról, hogy tapasztalt ilyet, miközben a világ átlaga 27 százalék volt. A PwC szerint ez azt jelenti, hogy bőven van még mit tenni a korrupció elleni harc tekintetében az országban.

Vlagyimir Putyin többször is megígérte, hogy komolyan fel fognak lépni a gazdasági bűnözés ellen. Egy beszédében az offshore elleni küzdelemre úgy hivatkozott, mint az egyik legfontosabb terület az árnyékgazdaság és a pénzmosás felszámolása felé vezető úton.