Brutális kávédrágulás

2014.02.21. 13:51

A január végi, február eleji drágulást követően, a napokban tovább emelkedik a kávé árfolyama, mert a világ legnagyobb termelőjét, Brazíliát továbbra is szárazság sújtja. Idén a fekete ára már több mint 50 százalékkal emelkedett, írta az agrárszektor.hu.

Az előző péntek óta több mint 20 százalékkal emelkedett az arabica kávé ára, míg az év eddigi részét tekintve még látványosabban, több mint 50 százalékkal drágult a kávé. A kávé drágulásának oka a világ messze legnagyobb kávétermelő országát, Brazíliát sújtó szárazság. A Bloomberg szerint a legfontosabb régiókban a napokban a megszokottnál 75 százalékkal kevesebb esőre számítanak.

Mindez újabb csapást jelent a brazil kávétermelőknek, miután január az elmúlt 50 év legszárazabb hónapja volt az első hónapokat tekintve. Brazília meghatározó szerepet játszik a globális kávétermelésben (mintegy 45 százalékos részesedés,) a latin-amerikai ország annyi arabica kávét termeszthet idén elemzők szerint, mint a sorban következő 10 másik ország együttvéve.

A legnagyobb brazil kávétermelő régióban a farmerek becslése szerint a szárazság a termés mintegy 30 százalékát is tönkreteheti, ami a világpiaci árakra is jelentős hatással lehet. A csapadékmentes időjárás érkezése előtt szakértők 60 millió zsáknyi kávéra számítottak Brazíliában.