DT: Nincs ok az MTelekom megvásárlására

2014.02.21. 15:07

A Magyar Telekom igazgatóságának elnöke, Kerstin Günther a Bloombergnek nyilatkozva elmondta, a Deutsche Telekom (DT) AG-nak nincs oka arra, hogy megvásárolja a hazai távközlési szolgáltatót, írta a portfolio.hu.

A DT a Magyar Telekom Nyrt. részvényeinek 59 százalékát birtokolja, ugyanakkor nincs oka arra, hogy a fennmaradó részvényeket is megvásárolja - jelezte a hazai távközlési cég igazgatóságának elnöke. A hírre a Magyar Telekom árfolyama esni kezdett.

Az utóbbi napokban a hazai távközlési cég kapcsán erőteljes felvásárlási spekulációk indultak meg, ezeket az táplálta, hogy az anyacég, a DT sorra vásárolta meg a leánycégek eddig nem birtokolt részvényeit. A magyar cégben jelenleg 59,2 százalékos részesedése van a cégnek, a piacon forgó 40,7 százaléknyi részvény piaci értéke közel 141 milliárd forint, mintegy 456 millió euró.

Ha kivezetnék a Magyar Telekom részvényeit, a tőkepiaci törvény alapján az ajánlati ár nem lehet alacsonyabb, mint az egy részvényre jutó saját tőke értéke, a 180- és a 360-napos forgalommal súlyozott átlagár közül a legmagasabb.

Az elmúlt hónapok árfolyamesése miatt a 180 és a 360 napos átlagár jóval alacsonyabb az egy részvényre jutó saját tőkénél, ami a 2012-es konszolidált beszámolóban szereplő 463 milliárd forintos saját tőke alapján részvényenként 444 forintot jelent, ez közel 38 százalékkal magasabb, mint a jelenlegi árfolyam.

Ha viszont azt feltételezzük, hogy a tranzakcióra az auditált éves beszámoló megjelenését követően kerül sor, akkor már a 2013 év végi saját tőkével kell kalkulálnunk, amely alacsonyabb lesz a 2012 véginél. A tavalyi szeptember végi 437,9 milliárd forintos saját tőkével már csak 420 forintos ár adódik.

A Telekom egyébként pénteken partnerségi megállapodást kötött a kormánnyal, a portfolio.hu Miniszterelnökségtől származó információi szerint a megállapodás túlmutat az eddigi, hagyományos stratégiai megállapodásokon. Bár az eseményen még csak több évalatt megvalósuló több százmilliárd forintos beruházásról volt szó, a portfolio.hu úgy tudja, hogy a megállapodás részét képezi, hogy a német távközlési óriás 1 milliárd eurós beruházást hajt végre, ehhez a kormány 80 milliárd forintot tesz hozzá. Ennek következtében az EU által is elvárt digitalizációs program Magyarországon már 2018-ra megvalósul.