Orbán: Ötmillió embernek kellene dolgoznia

2014.02.21. 08:27

Szamárság azt firtatni, hogy miért javul a foglalkoztatás – mondta Orbán Viktor szokásos péntek reggeli állami rádiós interjúján.

Dolgozzatok, magyarok!

Tehát Orbán szerint mindegy, hogy a közmunka és a külföldi munkavállalás miatt javulnak a statisztikák, mivel a lényeg az, hogy, mint mondta, többen dolgoznak.

Ugyanakkor idehaza 4 millió ember dolgozik – ennek örülünk, mondta Orbán –, ám a hasonló népességű Csehországban 5 millió fő. Bírálatok helyett ötleteket várunk az ellenzéktől, hogy miként érhetjük el az ötmilliós álomhatárt - fogalmazott a miniszterelnök.

Csökkennek az árak: erről szól a rezsiharc

Én úgy nőttem fel, hogy januárban mindig bejelentették, hogy minek mennyivel nő az ára. Most eljutott oda Magyarország, hogy ezt megfordítottuk: nem nőttek az árak, januárban az infláció nulla százalék volt.

Erről szól a rezsiharc

– fogalmazott a miniszterelnök. "Ez egy nehéz művelet és sajnálom, hogy ezt nem támogatja a teljes politikai közvélemény. Hogy nem lehet támogatni a rezsicsökkentést? Én arra számítottam, hogy az ellenzéki pártok még ennél is nagyobb csökkentés miatt helyeznek nyomás alá" - mondta Orbán Viktor.

Nem csökkent eléggé az államadósság

Mostanra nagyobb államadósság-csökkentést szeretettem volna elérni – mondta Orbán. Korábban abban bízott, hogy 72-73 százalékig tudja levinni a kormány az államadósságot. Ehhez kellett volna egy kedvezőbb külgazdasági környezet, ám szembe széllel haladtunk, egy csendes szélben könnyen elértük volna a kívánt szintet - vélekedett.

Abban bízik, hogy az államadósságot könnyebben tudja a kormány csökkenteni a jövőben, bízik az erősebb gazdasági növekedésben. Itt megemlítette megint, hogy 2016-ra 4%-os gazdasági növekedés a terv.

A miniszterelnök megismételte egyúttal, hogy továbbra is az egyszámjegyű jövedelemadó híve - ám határidőt nem mondott, még azt sem erősítette meg, hogy ezt a következő ciklusban megvalósíthatónak látja.