Pénzügyi reformot hajt végre Ferenc pápa

2014.02.25. 07:14

Átalakítja Ferenc pápa a Vatikán és a Szentszék gazdasági és pénzügyi folyamatait irányító intézményrendszerét: új "pénzügyminisztériumot" és "központi bankot" hoznak létre – írja a Portfolio.hu.

A szegények támogatására és az átláthatóság növelésére, egyúttal a korábbi botrányok elkerülésére felállított minisztériumot, hivatalos nevén gazdasági titkárságot George Pell ausztrál bíboros vezeti, aki korábban kritikusan nyilatkozott a Vatikán pénzügyeiről. E 8 egyházi és 7 laikus tagból álló testület által vezetett titkárság állítja össze a jövőben a Vatikán éves költségvetését, figyelembe véve a nemzetközi pénzügyi sztenderdeket.

A Vatikán vagyonkezelését eddig ellátó ügynökség, az APSA a jövőben a Vatikán központi bankjaként működik majd, "mindazon kötelezettséggel és felelősséggel, mint a hasonló intézmények szerte a világon". Jelenleg az APSA a Vatikán kiterjedt ingatlanportfólióját kezeli. Mindezek a lépések összhangban vannak azokkal az ajánlásokkal, amelyeket az egyházfő által tavaly felállított bíborosi tanácsadó testület állított össze.

Ferenc pápa szerint e lépések hozzájárulnak ahhoz, hogy a katolikus egyház vezetése a Vatikán-centrikusság felől a kollegialitás felé mozduljon el. Az átalakításban olyan tanácsadó cégek is közreműködtek, mint az E&Y, a KPMG, a Promontory és a PwC.