Szerencsejáték-nagyhatalom lehet Japán

2014.02.25. 07:18

A világ egyik legnagyobb szerencsejáték-cége, a Las Vegas Sands 10 milliárd dolláros ajánlattal jelentkezett be a japán kormánynál, ami éppen a kaszinók liberalizációját tervezi – írja a Quartz.

Elemzők szerint a japán kaszinók akár 40 milliárd dollárt is hozhatnának évente, amellyel az ország Makaó után a világ legnagyobb szerencsejáték-piacává válhatna. A japánok már jelenleg is vagyonokat költenek lottóra, lóversenyre és az ún. pacsinkóra. Az utóbbi, flipperhez hasonlító játékra költött pénz egyébként a japánok éves szabadidős tevékenységre költött kiadásainak harminc százalékát teszi ki.

A legalizáció egyébként komoly előrelépést hozhat a jakuza elleni harcban, amely jelenleg rajta tartja a kezét a szerencsejáték-piacon. A pacsinkóiparból korábban már sikeresen kitúrta a kormány a maffiát, most pedig azon dolgoznak, hogy a liberalizálandó kaszinóiparban komoly feltételekhez kössék a vállalkozást, hogy ezzel nehezítsék meg a jakuza dolgát.

Ugyanakkor az is könnyen megtörténhet, hogy Japán Makaó sorsára jut, ahol a helyi maffia, a Triád is benne van az üzletben. A maffiózók ott jogosultak arra, hogy a gazdag kínaiak szerencsejáték-mulatságait ők bonyolítsák (a makaói szerencsejáték-fővárosról szóló nagyképünket itt nézheti meg).

A liberalizációt a japán miniszterelnök, Abe Shinzo pártja, a Liberális Demokrata Párt tűzte ki célul. 2016-ban már engedélyeket adnának ki, a végső cél pedig az, hogy a 2020-as tokiói nyári olimpiára kész legyen az első teljes szerencsejáték-komplexum. A japán gazdaság közel két évtizede nem tud kimászni a gazdasági pangásból, Shinzo pedig április óta drasztikus gazdaságpolitikai programmal igyekszik helyrepofozni az ország gazdaságát. Ez eddig többnyire abból állt, hogy elárasztották pénzzel a japán gazdaságot (az erről szóló cikkünket itt olvashatja), ugyanakkor ez a lépés is az élénkítést szolgálhatná.