Újra nyereséges a bankszektor

2014.02.25. 09:35

62,3 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta 2013-at a magyar hitelintézeti szektor. A végtörlesztéssel is sújtott 2012-es év 160 milliárdos veszteségéhez képest ez jó eredménynek számít, és azt mutatja, hogy két év vesztesége után ismét nyereségesen tudott működni a magyar bankszektor, írta a portfolio.hu.

Az egyes bankok egyedi teljesítménye mögött persze jókora eltérések lehetnek. Az eddig kimagasló eredménnyel rendelkező OTP magyarországi tevékenysége valószínűleg ezúttal is kiemelkedően nyereséges volt. A K&H 17,4 milliárd forintos adózott eredményt ért el, a többi bank később teszi közzé számait.

Nem csak a nagy eltérések miatt csalóka azonban a mostani szektorszintű eredményszám. Kiderült ugyanis: a bankszektor nyereségessége közel 80 milliárd forint összegben annak köszönhető, hogy az egyik nagybanknál tőkeemelés történt. Ez normál esetben nem dobná meg a bank eredményét, ezúttal azonban speciális technikával, az anyabanki források tőkévé konvertálásával történt ez, ami eredményjavító tényező volt. A lap úgy tudja, az MKB Bankról van szó, amelynek január végi sajtóközleményéből tényleg az derült ki, hogy nem hétköznapi tőkeemelést hajtott végre tulajdonosa év végén.

A rendkívüli tételek mellett több aktuális folyamat is befolyásolta a bankok eredményességét 2013-ban. Az egyik ilyen a jegybank kamatcsökkentési ciklusa volt: a 2012 végi 5,75 százalékról 2013 végére 3,00 százalékra csökkent az alapkamat. A csökkenő kamatkörnyezet általában kritikus folyamat a bankok számára, a hazai részvénytársasági hitelintézetek nettó bevételeinek azonban meg sem kottyant: a részvénytársasági hitelintézetek kamateredménye 2012-ről 2013-ra 1,4 százalékkal 786,85 milliárd forintra emelkedett.

A nettó kamatbevételnél is nagyobb mértékben emelkedett a bankok jutalékeredménye. Ez a növekedés azonban nem a pénzintézetek profitját gyarapította: a ráfordításként elszámolt pénzügyi tranzakciós illeték formájában a bankok a költségvetésbe fizették be a növekményt. 274 milliárd forint folyt be a költségvetésbe a tranzakciós illetékből, amiből 215 milliárd forint a pénzügyi szektortól származott. További 75 milliárd forint folyt be egyszeri pótadóként, amit az év elején elmaradt illetékbevételek miatt kellett befizetniük a bankoknak.

Hogy mindezt milyen arányban hárították át a bankok, azzal kapcsolatban pontos adatok nincsenek, a bankok pénzügyi szolgáltatásokból származó bevétele azonban arról árulkodik, hogy az áthárítás nem volt zökkenőmentes. Miközben a pénzügyi szektor 274 milliárd forintnyi tranzakciós illetéket fizetett be, a szektor nagy részét kitevő bankok pénzügyi szolgáltatásból származó bevétele "mindössze" 119 milliárd forinttal emelkedett 2012-ről 2013-ra.