Kezdődik az orosz-ukrán gázcsörte?

2014.02.26. 11:29

Ukrajna jelentősen csökkentette az orosz gázimportot, mert a szokásosnál melegebb az időjárás, és jelentősre duzzadt az ukrán felhasználók kifizetetlen gázszámlája. Erről Eduard Sztavickij ideiglenesen megbízott ukrán energiaügyi miniszter nyilatkozott szerdán, egy nappal azután, hogy a Reuters hírügynökségnek nyilatkozó orosz ipari források kedden elmondták: Ukrajna csaknem az ötödére, napi 15-25 millió köbméterre fogta vissza a Gazpromtól vásárolt földgáz mennyiségét, írta az MTI.

Eduard Sztavickij szerdán azt mondta, hogy Ukrajna nem tehet mást, amikor a belföldi gázvásárlók jelentős pénzekkel tartoznak, Ukrajna pedig szintén komoly összegekkel adós a Gazpromnak. Ukrajna évente átlagosan 55 milliárd köbméter fölgázt használ fel, aminek több mint a fele orosz import. A Gazprom kedden nem kommentálta az ukrán gázimport csökkentést, jelezte ugyanakkor, hogy az Ukrajnán át Európába irányuló orosz gázexportban nincs fennakadás.

A Gazprom tavaly 161,5 milliárd köbméter földgázt exportált Európába. Decemberben Oroszország megállapodott Ukrajnával arról, hogy ezer köbméterenként 268,50 dollárra csökkenti a földgáz árát Kijevnek a 2009 óta érvényben lévő mintegy 400 dollárról. A megállapodás része az Ukrajnának felajánlott támogatási csomagnak, ami egyebek között 15 milliárd dolláros orosz pénzügyi támogatást is tartalmazott.

A decemberben kötött gázszerződés szerint Oroszország negyedévente felülvizsgálja az Ukrajnának szánt földgáz árát. Eduard Sztavitszki elmondta: az Oroszországgal szembeni tartozásából Kijev február 24-ig 1,68 milliárd dollárt törlesztett. Ukrajna tavalyról 2,634 milliárd dollárral, az idei évről 658 millió dollárral tartozott a Gazpromnak. Az átutalt 1,68 milliárd dollár a két tartozás fele. Az ukrán gázszolgáltató április 15-ig haladékot kért a fennmaradó összeg kifizetésére.