Orbán levelet írt Barrosonak Paks-ügyben

2014.02.26. 15:04 Módosítva: 2014.02.26. 15:19

Kedd délután a kormány közzétette a hivatalos oldalán Orbán Viktor január 23-án kelt levelét, melyet Európai Bizottság elnökének címzett a paksi beruházás ügyében – írja a portfolio.hu.

Az egy hónappal ezelőtt kelt levélben a kormányfő azt írta José Manuel Barrosónak, hogy a magyar hatóságok folyamatosan tájékoztatják a bizottságot a két ország közötti együttműködési megállapodás végrehajtásáról.

"A növekvő energiaárak alapvető társadalmi aggodalommá váltak, és a versenyképesség oldaláról is egyre nagyobb nyomás jelentkezik, nemcsak az én országomban, hanem az egész Európai Unióban. Ezzel a kihívással az Európai Unió is teljes mértékben tisztában van, a január 22-i közleménye alapján. Az elmúlt 3 évben számos Európai Tanács-ülésen felmerült, hogy az ellátásbiztonság, a diverzifikáció, a megfizethetőség és a klímaváltozás európai együttműködést követel meg" - kezdi Barrosónak írt levelét Orbán Viktor.

"Ennek az együttműködésnek a szellemében írok Önnek, hogy informáljam a legutóbbi fejleményekről, amelyek a Magyarország és Oroszország közötti, nukleáris együttműködésről szóló megállapodással kapcsolatosak." 

A levélben azt írja felvezetésként, hogy Magyarország energiaellátásának 40 százalékát a Paksi Atomerőmű adja, a jelenlegi blokkok élettartama azonban lejár, ezért szerinte hosszú távú megoldást kell találni a kifutó kapacitások helyettesítésére.

"Számos alternatívát mérlegelt hosszasan a kormányom, ebből a hosszú távú energiabiztonság garantálása érdekében az Oroszországgal kötött komplex kormányközi együttműködést választottuk" - magyarázza a kiválasztás folyamatát Orbán Viktor, aki szerint a kormány ezzel biztosítja a kompatibilitást a meglévő reaktorokkal. Emellett az évtizedes, Oroszországgal folytatott sikeres együttműködésre is épített a kormány.

A január végén kelt levelében Orbán Viktor beszámol a megállapodás részleteiről, hozzáteszi azonban, hogy a pénzügyi megállapodás részleteiről még tárgyalnak. Azóta ezt is jóváhagyta a kormány, bár a dokumentumot még nem hozta nyilvánosságra.

Az új orosz-magyar kormányközi megállapodás a paksi beruházás ügyében teljes mértékig figyelembe veszi jelenleg érvényes uniós szabályokat és szabályozásokat, és a szerződésben külön kitérnek Magyarország uniós tagállamként vállalt kötelezettségeire is - írta Orbán.

Magyarország tisztában van azzal, hogy tájékoztatnia kell a bizottságot, és időben eleget is tesz e kötelezettségének. Orbán azzal zárja a levelet, hogy az orosz-magyar megállapodás hozzájárul az egész Európai Unió energiabiztonságának növeléséhez.