Jön a Magyar Takarék

2014.02.27. 07:37

A szerdai Magyar Közlönyben, Orbán Viktor aláírásával megjelent kormányrendelet nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a Takarékbank és a Magyar Takarék Zrt. összefonódását, és ezzel megvonta a jogot a GVH-tól, hogy megvizsgálja az ügyletet, írta a nol.hu.

Még októberben írtunk arról, hogy Koszorús László fideszes képviselő beadott egy olyan javaslatot, amely szerint nem baj, ha sérül a verseny és károsul a fogyasztó két cég egyesülésével, ha a kormány úgy dönt, hogy egy cégfúzió nemzetstratégiai jelentőségű, a GVH nem is vizsgálhatja.

Az indoklás szerint erre a munkahelyek megőrzése, a takarékszövetkezetek integrációjának felgyorsítása, valamilyen, nem nevesített „fontos szerződések” fennmaradásának elősegítése és mindezeken keresztül a pénzügyi ellátás biztonságának fokozása miatt volt szükség.

Eddig hivatalosan csak annyit lehetett tudni, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Magyar Posta által a Takarékbank többségére kiírt pályázatra egyetlen ajánlat érkezett, és az állami vállalatok a meg nem nevezett kérővel jelenleg megtárgyalják, megállapodás esetén pedig március 20-ig megkötik az adásvételi szerződést.

A most megjelent kormányrendelet nemcsak a Magyar Takarékot nevesíti, de lényegében azt is kész tényként kezeli, hogy a cég megvásárolja a Takarékbank többségét. A takarékszövetkezeti szektor működését átalakító, tavaly nyáron elfogadott törvény a Takarékbankot a szövetkezeti hitelintézetek központi bankjává tette.

Ezt a Takarékbankot veheti most meg a Magyar Takarék. A cég többsége ugyan tucatnyi takarékszövetkezet, valamint másfél tucat hozzájuk kötődő magánszemély kezében van, ám a szétaprózott struktúra miatt a legnagyobb és egyben az egyetlen jelentős befolyással rendelkező részvényes az FHB-csoport, írta a nol.hu.